NEVIDLJIVA PRAVA OSOBA SA INVALIDITETOM

Kako se predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću suprotstavila kolegama i zaposlila slijepu pripravnicu?!

Nedjeljni magazin01.03.17, 10:33h

Kako se predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću suprotstavila kolegama i zaposlila slijepu pripravnicu?!
- Nije problem sistem, ovdje su problem ljudi, smatra Fata Nadarević, predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću, koja se uspjela izboriti sa pritiscima kolega i radno mjesto ponuditi slijepoj mladoj pripravnici Sandri Jašarević

 

Povodom 1. marta, Međunarodnog dana nulte tolerancije prema diskriminaciji, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini objavila je priču o "nevidljivim pravima osoba s invaliditetom", koju prenosimo u cjelosti.

 

Piše: Zlatan MUSIĆ


Procjenjuje se da oko 5000 slabovidnih osoba, koliko ih trenutno živi u Bosni i Hercegovini, doživljava diskriminaciju pri zapošljavanju, što njihov život s invaliditetom čini još težim. Iako su prava osoba s invaliditetom na ravnopravan tretman u procesu zapošljavanja zagarantovana Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, kao i Zakonom BiH o zabrani diskriminacije, ova prava se često ne poštuju.

 

Da li je sistem funkcionalan?

 

- Nije problem sistem, ovdje su problem ljudi, smatra Fata Nadarević, predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću.


- U procesu zapošljavanja, osoba s invaliditetom dobija određen broj bodova i ima prednost nad ostalim kandidatima, navodi dalje predsjednica Nadarević.


Međutim, ona kaže i kako neki poslodavci čine sve da zaobiđu procedure zbog toga što imaju već formirano mišljenje o tome koliko su sposobne osobe s invaliditetom.

 
Predsjednica Nadarević je, tokom prošle godine, zauzela čvrst stav i, po prvi put u istoriji Kantonalnog suda, ponudila slijepoj osobi posao pripravnice. Uprkos činjenici da je Sandra Jašarević Merdžanović imala najbolje ocjene među tri prvorangirana kandidata i kandidatkinje, predsjednica Nadarević morala se izboriti s pritiscima svojih kolega i kolegica da bi potpisala odluku o zapošljavanju Sandre.


- Bilo je teško povjerovati da se pravnici i pravnice mogu ponašati na takav način. Nisam mogla dozvoliti da osnovna prava kandidatkinje budu prekršena.

 

Sandra je otkrila svoju strast prema pravu još u osnovnoj školi kada je čitala o pravima djeteta. Kasnije je postala članica debatnog kluba u svojoj školi, nakon čega je odlučila da će studirati pravo.
 

Tokom studiranja, Sandra se oslanjala na pomoć koju joj je pružala moderna tehnologija, te članovi porodice i kolege i kolegice.


- Mi nemamo biblioteke prilagođene za slabovidne i slijepe osobe, tako da uzimamo knjige za školu iz standardnih biblioteka i prilagođavamo ih svojim potrebama, ističe Sandra.


Misija OSCE-a u BiH do sada je donirala skoro 40.000 knjiga za potrebe preko 90 školskih i gradskih biblioteka širom BiH, te je dodijelila nekoliko donacija u opremi biblioteci Udruženja za slijepe i slabovidne osobe, koja je potrebna za digitalizaciju knjižne građe.
 

- Ljudi koji nisu osobe s invaliditetom bi trebalo da daju šansu osobama s invaliditetom da se dokažu, da pokažu koliko su sposobne, i obratno, mi [osobe s invaliditetom] bi trebalo da damo šansu drugim ljudima da pokažu koliko su senzibilni. Ne bismo trebali unaprijed osuđivati ljude, kaže Sandra.


Slijediti primjer


Misija OSCE-a u BiH svoje aktivnosti usmjerava na pružanje podrške pri izradi zakona koji zabranjuje diskriminaciju te na praćenje njegove provedbe. U skladu sa svojim angažmanom, Misija je podržala odluku predsjednice Nadarević da postavi primjer ostalim institucijama i Kantonalnom sudu u Bihaću donirala skener kompatibilan s programom za prepoznavanje teksta na ekranu, što je uveliko olakšalo Sandrin posao.


- Sad kad su stvoreni pravi uslovi, vjerujem da će Sandra biti najuspješnija pripravnica koju smo ikad imali, kaže predsjednica Nadarević.

 
Specijalistkinja socijalne psihologije, Mirela Mujagić, naglašava kako su nedostatak znanja o tome kako raditi s osobama s invaliditetom i infrastrukturna ograničenja glavna prepreka za socijalizaciju i druženje s osobama s invaliditetom.


- Osobe s invaliditetom koje su prošle kroz proces socijalizacije tokom odrastanja i pohađanja škole se bez većih problema prilagođavaju radnoj sredini, ističe Mujagić.
 

Specijalistkinja Mujagić pratiće i voditi evidenciju o Sandrinom napretku u radu na Kantonalnom sudu u Bihaću.


- Vršićemo mjerenja Sandrinih očekivanja, samopouzdanja, te reagovanja na različite vrste prepreka na koje može naići tokom svog dvogodišnjeg pripravničkog staža“, kaže specijalistkinja Mujagić.


Rezultati ovog praćenja bit će dostavljeni i drugim javnim institucijama kako bi se naglasio značaj pružanja podrške osobama s invaliditetom da dobiju zaposlenje i odaberu karijeru.


Potencijal je u svim ljudima


- Prilike koje se pružaju osobama s invaliditetom su minimalne. Sandra je pozitivan primjer iz kojeg mnogi mogu nešto naučiti. Naš posao, posao naše zajednice je da upoznamo sve predstavnike vlasti s potencijalom koji posjeduju osobe s invaliditetom kako bi im institucije vlasti otvorile vrata“, dodaje specijalistkinja Mujagić.


Pozivaju se potencijalni poslodavci da pokažu kako su osobe s invaliditetom ravnopravne sa svim drugim ljudima.


- Jedina razlika između nas i njih jeste što osobe s invaliditetom moraju uložiti više napora kako bi uspjele, dodaje predsjednica Nadarević.


- Omogućimo takvim osobama da ostvare svoja prava na mišljenje, na zasnivanje porodice, te u konačnici, na normalan život.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook