Sjednica predsjeništva stranke

DF: BiH je u najvećoj poslijeratnoj političkoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi

Front28.02.17, 20:43h

DF: BiH je u najvećoj poslijeratnoj političkoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi
Demokratska fronta će i dalje insistirati na bezuvjetnom poštivanju ustava i zakona i izgradnji institucija sistema koji će osigurati ravnopravnost svih građana na cjelokupnoj teritoriji BiH

 

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) je na sjednici u Sarajevu danas razmatralo aktuelnu političku situaciju u BiH.

 

Istaknuto je da 25 godina od sticanja nezavisnosti, BiH se danas nalazi u najvećoj političkoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi, te da je „ovakvo stanje izazvala aktuelna vlast, producirajući stalne krize i šireći strah među građanima ove zemlje“.

 

Tako treba, istaknuto je na sastanku, posmatrati i sve ono što se desilo i dešava nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde, te je stav DF-a da je riječ isključivo o pravnom i moralnom pitanju, a nikako političkom.

 

- Nažalost, svjedoci smo da se i ovaj slučaj ispolitizirao do te mjere da je praktično doveo u pitanje funkcioniranje države - naglašeno je.

 

Demokratska fronta će i dalje insistirati na bezuvjetnom poštivanju ustava i zakona i izgradnji institucija sistema koji će osigurati ravnopravnost svih građana na cjelokupnoj teritoriji BiH.

 

Također je bilo riječi i o procesu osnivanja novih stranačkih povjerenstava širom Bosne i Hercegovine, te naglašeno da pored svih turbulencija kroz koje stranka prolazi od općinskih izbora, “prebjega“ nekih izabranih odbornika i vijećnika, raste povjerenje građana u DF i programski smjer u kojem ide.

 

Trenutno, u Republici Srpskoj DF ima deset organizacija, dva regionalna povjereništva, a na putu smo da to napravimo i u Prnjavoru, Srpcu, Bjeljini  i Tesliću.

 

U Federaciji BiH i Distriktu Brčko do sada je konstituirano 69 općinskih i gradskih povjerenstava, a u toku je formiranje organizacionih jedinica u Živinicama, Kalesiji, Sapni, Teočaku (TK), Orašju (PK), Stocu i Neumu (HNK), Žepču i Usori (ZE-DO) i Ustikolini (BPK).

 

U ovom trenutku, DF organizaciono djeluje u 79 općina i gradova, a na prošlim općinskim izborima imala je u 63 općine i gradova. U narednom periodu slijedi, već započeta reevidencija članstva i formiranje kantonalnih i gradskih povjerenstava s pojačanim kriterijima, saopćeno je Službe za odnose s medijima DF.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook