'Trgovac' osvojio prestižnu nagradu

Zarif: Oscar za iranski film potez je protiv Trumpove zabrane

Hronika27.02.17, 10:23h

Zarif: Oscar za iranski film potez je protiv Trumpove zabrane
Farhadi je bojkotirao ceremoniju dodijele Oscara. On je objavio u januaru nakon što je Trump prvobitno naredio zabranu ulaska da neće prisustvovati cremoniji u Hollywoodu u znak protesta - čak i u slučaju da on bude izuzet od zabrane

 

Šef iranske diplomatije čestitao je režiseru Asgharu Farhadiju za dobijanje Oscara za najbolji strani film za njegovo ostvarenje "Trgovac".

 

Mohammad Javad Zarif izjavio je u ponedjeljak da je nagrada potez protiv izvršne naredbe predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak u SAD građanima iz sedam većinski muslimanskih zemalja, među kojima je i Iran.

 

- Ponosan sam na ekipu "Trgovca" zbog Oscara i stava prema zabrani ulaska muslimanima. Iranci milenijima predstavljaju kulturu i civilizaciju - navodi Zarif na svom postu na Twitteru.

 

I državni radio i televizija kratko su izvijestili o Farhadijevom osvajanju Oscara iako su brojni Iranci saznali za tu vijest putem društvenih mreža.

 

Farhadi je bojkotirao ceremoniju dodijele Oscara. On je objavio u januaru nakon što je Trump prvobitno naredio zabranu ulaska da neće prisustvovati cremoniji u Hollywoodu u znak protesta - čak i u slučaju da on bude izuzet od zabrane, prenosi Associated Press.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook