17. februara u Sudu BiH

Počinje suđenje za zločine u Sarajevu: Zakazano i izjašnjenje o krivici Dragana Vikića, Jusufa Pušine i drugih

Hronika26.02.17, 20:47h

Počinje suđenje za zločine u Sarajevu: Zakazano i izjašnjenje o krivici Dragana Vikića, Jusufa Pušine i drugih
Istog dana zakazano je i izjašnjenje o krivici Dragana Vikića, Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića za zločin u sarajevskom Velikom parku

 

U Sudu Bosne i Hercegovine sutra će početi suđenje trojici bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) optuženih za zločine u Sarajevu.

 

Početak suđenja Elviru Muminoviću, Samiru Kešmeru i Mirsadu Menziloviću, optuženima za silovanje počinjeno 1993. u Sarajevu, zakazan je za sutra. 

 

Također, za sutra je zakazano i izjašnjenje o krivici Dragana Vikića, Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića za zločin u sarajevskom Velikom parku.

 

Istog dana će pred Sudom BiH biti saslušan vještak o zdravstvenom stanju Zulfikara Ališpage, optuženog za zločine počinjene u Trusini. Suđenje Ališpagi prekinuto je u martu 2014. zbog bolesti.

 

Za petak, 3. marta, zakazana je sjednica Apelacionog vijeća nakon što je Ustavni sud BiH djelimično ukinuo presudu Dušku Jeviću i Mendeljevu Đuriću zbog pogrešne primjene zakona. Jević i Đurić su 2013. pravosnažno osuđeni na 32, odnosno 28 godina zatvora za pomaganje činjenja genocida u Srebrenici.

 

Istog dana o krivici bi se trebali izjasniti Mensur Đakić, te Senad i Šemsudin Pekić, optuženi za zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen na području Brčkog.

 

U petak, na suđenju za zločin počinjen na području Čapljine, završnu riječ će iznijeti Odbrana Edina Sakoča.

 

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Doboju, Bužimu, Goraždu, Srebrenici, Hadžićima, Kotor-Varoši, Prijedoru i Sanskom Mostu, javio je BIRN-Justice Report. 

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook