KURIR OBJAVIO, RADIKAL ŠOKIRAO

Vojislav Šešelj tvrdi: Tačno je, branio sam Aliju Izetbegovića od progona komunističkog režima '80-tih godina!

Front25.02.17, 22:38h

Vojislav Šešelj tvrdi: Tačno je, branio sam Aliju Izetbegovića od progona komunističkog režima '80-tih godina!
Bilo je to u vrijeme kada je Šešelj radio kao asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a Izetbegović je tada osuđen zbog pisanja i propagiranja "Islamske deklaracije", piše Kurir

 

Nakon što je srbijanski list Kurir objavio da je lider radikala Srbije tokom 80-ih godina prošlog vijeka organizovao peticije da se Alija Izetbegović pusti sa robije te ga branio od progona komunističkog režima tih godina, i sam Vojislav Šešelj je to potvrdio, kazavši:


- Tačno je, branio sam Aliju Izetbegovića, "oca muslimanske nacije"!    


Bilo je to u vrijeme kada je Šešelj radio kao asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a Izetbegović je tada osuđen zbog pisanja i propagiranja "Islamske deklaracije", piše Kurir.


Izetbegović je zbog progona komunističkog režima početkom osamdesetih izazvao takvo saosećanje kod Šešelja da je lider radikala prvi ustao u njegovu odbranu. Šešelj se te 1983. godine svojski potrudio da organizuje tadašnju intelektualnu elitu Srbije da se i ona založi za prava Izetbegovića i pobuni protiv sudskog procesa koji se tada vodio protiv njega u Sarajevu, tvrdi Kurir.


U tekstu se navodi i da Šešelju tada nije smetala "Islamska deklaracija" niti ono što se u njoj navodilo, a zašto je bilo tako, radikal je ispričao u velikoj ispovijesti za sutrašnje izdanje Kurira.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook