MEDIJI u SRBIJI OTKRIVAJU

Pogled preko Drine: Kako su Turska i SAD gurnuli Izetbegovića u sukob sa Srbijom?!

Front23.02.17, 20:54h

Pogled preko Drine: Kako su Turska i SAD gurnuli Izetbegovića u sukob sa Srbijom?!
Izetbegovićev posljednji polutajni sastanak s Erdoganom organizovan je u Ankari krajem decembra prošle godine u jeku žestokih reakcija na referendum... Na tom sastanku Izetbegović je dobio punu podršku turskog predsjednika za podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u sporu koji je BiH vodila protiv Srbije, tvrde sagovornici Blica

 


Odluku o podnošenju zahjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije Bakir Izetbegović je donio na nagovor SAD i Turske.


To za „EuroBlic“ tvrdi nekadašnji visoki funkcioner Službe državne bezbjednosti SFRJ i Srbije Božidar Spasić.


On navodi da je informacije o, kako kaže, presudnoj ulozi Amerikanaca i državnog vrha Turske u odluci bošnjačkog člana Predsedništva BiH da ponovo zaoštri odnose sa Srbijom i Srpskom dobio od pouzdanih izvora i bivših kolega iz obavještajnog sektora, koji su, prema njegovim riječima, imali uvid u povjerljive zapisnike s posljednjeg sastanka turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i Bakira Izetbegovića.


- Izetbegovićev posljednji polutajni sastanak s Erdoganom organizovan je u Ankari krajem decembra prošle godine u jeku žestokih reakcija na referendum, koji je održan u Srpskoj povodom odluke Ustavnog suda BiH i osporavanja proslave 9. januara. Na tom sastanku Izetbegović je dobio punu podršku turskog predsjednika za podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u sporu koji je BiH vodila protiv Srbije. Na tom sastanku čak su se predlagali i razni konspirativni nazivi za predstojeću Izetbegovićevu akciju u kojoj će mu turske vlasti, kako je dogovoreno, pružiti svaku vrstu pomoći – tvrdi Spasić.


Navodi da se prilikom navedene posjete Turskoj o kojoj su, kako podsjeća, izvještavali i brojni federalni mediji, bošnjački član Predsjedništva BiH sastao i sa ambasadorom SAD u toj zemlji Džonom Basom, od kojeg je Izetbegović, prema Spasićevim riječima, takođe dobio podršku za pokretanje novog spora sa Srbijom.


- Američki ambasador u Ankari takođe je hrabrio Izetbegovića da pokrene reviziju tužbe, obećavajući moralnu i diplomatsku podršku SAD naporima bošnjačke strane da „dođe do pravde“. Ljudi iz obavještajnog sektora Srbije i Turske, u koje inače imam bezgranično povjerenje, prenijeli su mi i to da je na sastanku sa Erdoganom Izetbegović dogovorio i načine finansiranja revizije tužbe. S obzirom na to da iz budžeta BiH, zbog protivljenja predstavnika Srpske u zajedničkim organima, ne bi mogao da izvuče ni prebijenu paru za plaćanje spora koji će koštati desetine miliona KM, Izetbegović je od turskog predsjednika dobio obećanje da će revizija biti finansirana preko raznih fondova za pomoć islamskom svijetu. Takvih fondova u Turskoj, inače, ima na stotine – ističe Spasić.


Da se ranije tvrdnje brojnih političkih stranaka i funkcionera RS o tome da iza Izetbegovićeve odluke o podnošenju revizije „stoji neko mnogo snažniji“, temelje na čvrstim osnovama, svjedoči i bivši ministar unutrašnjih poslova RS Tomo Kovač. On tvrdi da je zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. podržala i američka ambasadorka u BiH Morin Kormak.


- EU nije podržala Izetbegovićevu odluku, za razliku od Ambasade SAD u Sarajevu – tvrdi Kovač.


Ambasada SAD: Podrška pravdi


Odgovarajući na pitanje „EuroBlica“ da komentarišu odluku Bakira Izetbegovića o podnošenju zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije, iz američke ambasade u BiH saopšteno je da su SAD „oduvek podržavale i podržavaće pronalaženje pravde za žrtve ratnih zločina“.


- Stabilnost u samoj zemlji i u regionu mora ostati glavni prioritet za sve. Pozivamo sve strane da se uključe u konstruktivan dijalog koji će doprinijeti prevazilaženju trenutnih političkih razlika – navodi se u saopštenju.

 

(Blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook