DEPO ISTRAŽIVANJE/ EVROPSKE INTEGRACIJE I BUDUĆNOST BIH

Lakše do posla: Stižu milioni eura za zapošljavanje u BiH - ko se sve može prijaviti?

Hronika23.02.17, 17:51h

Lakše do posla: Stižu milioni eura za zapošljavanje u BiH - ko se sve može prijaviti?
Ova dobra vijest veže se za projekat "Lokalna partnerstva za zapošljavanje" koji finansira EU sa više od 4 miliona eura, od kojih će 3 miliona biti dodijeljeno lokalnim zajednicama u BiH u obliku grantova


Piše: Maja RUČEVIĆ

 

U Bosni i Hercegovini uskoro će biti znatno više novca namijenjenog za zapošljavanje bh. stanovnika. Ova dobra vijest veže se za projekat "Lokalna partnerstva za zapošljavanje" koji finansira EU sa više od 4 miliona eura, od kojih će 3 miliona biti dodijeljeno lokalnim zajednicama u BiH u obliku grantova.

 

Projekat provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), a projekat cilja na sve lokalne zajednice u BiH, s tim da će konačan broj i tačna imena lokalnih zajednica biti poznati nakon evaluacije potpunih prijava. Ovaj projekat je ujedno i dio EU Programa za lokalni razvoj i zapošljavanje kojeg Evropska unija finansira sa 19 miliona eura, a provode ga ILO, UNDP i GIZ.

 

DEPO portal je kontaktirao Delegaciju EU u BiH kao i Međunarodnu organizaciju rada (ILO) kako bismo javnost pobliže upoznali s ovom tematikom budući da je ovaj projekat od izuzetne važnosti za cijelu BiH. 

 

Ovim projektom će biti podržano 15 do 20 partnerstava jer fond za direktne grantove u sklopu projekta iznosi 3 miliona eura a grantovi će se kretatiti u iznosima od 150,000 do 200,000 eura

 

- Ovim će se doprinijeti i reformi tržišta rada u našoj zemlji tako što će se uz strategije ekonomskog razvoja i zapošljavanja koje postoje na entitetskim nivoima početi provoditi i strategije na lokalnom nivou kojima će se na izravan način usaglašavati i usklađivati potrebe poslodavaca, tj. potrebe za radnom snagom odnosno potrebe za određenim znanjima i vještinama uposlenih, i ponuda radne snage kroz prekvalifikaciju i nalaženja pravih ljudi za poslove, pojašnjava za DEPO portal Džemal Hodžić, koordinator ovog projekta.


TRI FAZE PROVOĐENJA PROJEKTA: Prva faza u kojoj se projekat još uvijek nalazi je odabir partnerstava koja će dobiti finansijsku podršku (grantove) za svoje aktivnosti, pojašnjava Hodžić i dodaje:

 

- Kao što smo to već javno oglašavali, odabir partnerstava je počeo javnim pozivom za predavanje konceptnih nota tj. projektnih prijedloga koji je objavljen 15. jula 2016. i bio je otvoren do 6. septembra prošle godine.

 

Odziv na ovaj javni poziv je bio jako veliki i 157 potencijalnih partnerstava je predalo svoje projektne prijedloge. Veliki broj projektnih prijedloga se pored javnog poziva objavljenog u dnevnim novinama vjerovatno može i pripisati velikom broju informatinih sesija koje je projektno osoblje iz ILO-a održalo na terenu – 46 sesija u tri ciklusa. 


Ovih 157 prijedloga je prošlo administrativnu i tehničku evaluaciju i 48 projektnih prijedloga tj. 48 potencijalnih partnerstava čiji su prijedlozi dobili najveće ocjene su pozvani da izrade i predaju svoje pune projektne prijedloge. 

KO JE SVE APLICIRAO ZA DODJELU SREDSTAVA?

Prijavljeni koji su uspješno završili prvu fazu (evaluaciju kratkih opisa) su obaviješteni 16.12.2016. da sada podnesu potpune prijave. Rok za podnošenje je bio 25. januar 2017. godine.
U prvoj fazi, sveukupno se prijavilo 112 opština zajedno sa svojim partnerima, što predstavlja 78,87 posto od ukupnog broja opština u BiH.
Prijaviti se mogu sve opštine i gradovi u Bosni i Hercegovini u partnerstvu s javnim službama za zapošljavanje, akreditovanim obrazovnim institucijama, preduzećima, organizacijama civilnog društva, uključujući lokalne i regionalne razvojne agencije, sindikate, privredne komore itd.- pojašnjava Jamila Milović-Halilović.
Kompletnu listu svih 48 potencijalnih partnerstava pogledajte na linku OVDJE.

Druga faza projekta, nastavlja Hodžić, odnosi se na samo provođenje aktivnosti koje su partnerstva uključila u svoje projekte i ona će početi u aprilu ove godine i trajaće do decembra 2018 tj. 20 mjeseci.

 

Ovdje je potrebno naglasiti da će projektno osoblje tokom cijelog provođenja projekta pružati tehničku podršku partnerstvima kroz obuke tako da je planirano osam ciklusa obuke. 


Treća faza projekta se odnosi na prenos saznanja i najboljih praksi iz ovog projekta na nadležne institucije u Bosni i Hercegovini i ona će se odvijati u prvim mjesecima 2019. godine, pojasnio je za DEPO portal Hodžić.

 

CILJANE GRUPE I MOGUĆNOST PREKVALIFIKACIJE: Posebna pažnja se pridaje pružanju podrške i pomoći za oporavak područja pogođenih poplavama, podržavanju stvaranja novih radnih mjesta, pomaganju da se povrate izgubljena radna mjesta, ili zadržavanju ugroženih radnih mjesta.

 

- Krajnji korisnici projekta su nezaposleni koji žive u područjima gdje su uspostavljena lokalna partnerstva za zapošljavanje, pojašnjava za DEPO portal Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH.

 

dzemal-hodzic-

KAKO ĆE SE DODJELJIVATI NOVAC?

Ovim projektom će biti podržano 15 do 20 partnerstava jer fond za direktne grantove u sklopu projekta iznosi 3 miliona eura, a grantovi će se kretatiti u iznosima od 150,000 do 200,000 eura. Novac će se dodjeljivati u obliku grantova.
Drugim riječima, to su nepovratna sredstva koja će se dodjeljivati u tranšama. Novac će se uplaćivati na račun vodećeg partnera u svakom partnerstvu koji će biti odgovoran za finansijsko izvještavanje kao i za izvještavanje o aktivostima partnerstava, pojašnjava Džemal Hodžić, koordinator projekta za ILO.

A što se procesa prekvalifikacije tiče, Hodžić naglašava:

 

- To  je nešto što očekujemo u sklopu ovog projekta, ali kao što smo već naveli, tačne aktivnosti u ovom pogledu će biti poznate nakon odabira partnerstava što će se desiti krajem marta ove godine.

 

ŠTA PROMOVIŠE PROJEKAT I KO SUDJELUJE U PARTNERSTVIMA: Projekat promoviše mogućnost zapošljavanja, stvaranje radnih mjesta i inkluzivnije tržište rada.

 

- Direktni grantovi (bespovratna sredstva) se dodjeljuju tzv. lokalnim partnerstvima za zapošljavanje koja uključuju gradove ili opštine, javne službe za zapošljavanje, obrazovne institucije, poslodavce i nevladine organizacije, ističe Milović-Halilović. 

 

Džemal Hodžić na kraju pojašnjava i da će sva partnerstva u svome sklopu imati po barem jednog predstavnika od pet ključnih lokalnih aktera koji uključuju opštine ili gradove, javne službe za zapošljavanje, poslodavce, obrazovne institucije i nevladine organizacije (koje između ostalog mogu biti i agencije za lokalni i/ili regionalni razvoj, privredne komore, udruženja poslodavaca, sindikati, itd.).

 

 

Prethodne EU reportaže čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook