(NE)REALNA OČEKIVANJA

Dok se mi nadamo, švedski gigant u susjedstvu rastura: Šta je istina oko dolaska IKEA-e na bh. tržište?

Biznis Klub22.02.17, 22:22h

Dok se mi nadamo, švedski gigant u susjedstvu rastura: Šta je istina oko dolaska IKEA-e na bh. tržište?
U Beogradu se ovog ljeta otvara prva robna kuća, no već je raspisan tender za gradnju druge, dok se u Zagrebu, pored već postojeće robne kuće, uskoro otvara dizajnerski outlet u koji će biti uloženo čak 88 miliona eura


Svako malo u bh. javnosti odnekud procuri informacija da mega popularna švedska fabrika namještaja otvara prodajni prostor i u Bosni i Hercegovini. Međutim, osim višegodišnjih špekulacija o dolasku IKEA-e na bh. tržište, ništa drugo nije tačno.


Niti ima potvrde od strane IKEA-e o tome, niti se takve namjere čine uopšte mogućim u situaciji povećane političke nestabilnosti u državi i vrlo nesigurnog tržišta, zbog čega je, prema posljednim informacijama, i poznati njemački trgovački lanac "Lidl" odustao od otvaranja svojih trogvina u BiH.


Ipak, prema informacijama koje je objavio Indikator.ba, doduše nepotvrđenim, stručnjaci iz IKEA-e poslati su u ispitivanje bh. tržišta i interesa ovdašnjih građana.


No, dok popularni švedski brend ne stigne u BiH, bh. građanima ostaju Zagreb i Beograd, te drugi gradovi u regionu u kojima se IKEA-ine robne kuće sve više šire.  


U Beogradu se ovog ljeta otvara prva robna kuća, no već je raspisan tender za gradnju druge, dok se u Zagrebu, pored već postojeće robne kuće, uskoro otvara dizajnerski outlet u koji će biti uloženo čak 88 miliona eura.


“Designer oultlet Croatia” osmišljen je kao trgovačko-turistička atrakcija u centru Zagreba, a osim outleta iz IKEA-e najavljuju i gradnju hipermarketa, maloprodajnog objekta, benzinske pumpe i dva lanaca brze hrane. Ovaj IKEA-in projekt trebao bi biti završen do 2018. godine, navodi Indikator.ba.


Sudeći po svemu tome, ulaganja švedskog giganta zaustavit će se na Beogradu i Zagrebu, a BiH će i ovoga puta ostati izvan sfere (ekonomskih) interesa.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook