ŠTA KAŽU ANALITIČARI O SUTRAŠNJEM SASTANKU

Vučić zna domete revizije presude: Hoće li premijer Srbije smiriti tenzije i političare iz RS-a?

Front21.02.17, 17:03h

Vučić zna domete revizije presude: Hoće li premijer Srbije smiriti tenzije i političare iz RS-a?
O sutrašnjem sastanku i mogućim implikacijama za Vijesti.ba govorili su Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam i Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava

 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastat će se sutra sa političkim predstavnicima iz Republike Srpske a tema razgovara biće podnošenje zahtjeva BiH protiv Srbije za revizijom presude Međunarodnog suda pravde.


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je izjavio kako treba ići u pravcu smirivanja tenzija i u pravcu saradnje sa Srbijom te da sličnu poruku očekuje i od Vučića.


O tome sastanku i mogućim implikacijama za Vijesti.ba govorili su Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam i Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava.


Popov smatra da Vučić barata podacima i zna koji je domet mogućeg zahtjeva za revizijom presude, tako da se čini da će se moći čuti umirijući tonovi.


Mišljenja je da sa obje strane, i sa strane Srbije i Bosne i Hercegovine odgovorni političari moraju zauzeti stav u pravcu smirivanja napetosti.


"Mislim da je dobro da se sa obje strane zauzme takav stav, ali nevolja je u tome što imamo neodgovorne političare sa obje strane koji izazivaju te napetosti i onda o jadu zabave i ljude koji su usmjerni na to da se postignu dobrosusjedski odnosi i da se zajednički ide u pravcu evropskih integracija", kaže Popov.


Dobro je da ljudi koji ne učestvuju u tim prepucavanjima učine nešto u pravcu smirivanja nepetosti i da na kraju krajeva djeluju i na druge kako bi se počeli ozbilnije ponašati jer ne mogu tek tako da se igraju sudbinama ljudi, dizanjem tenzija u Bosni i Hercegovini a samim time i u regionu, dodaje Popov.


Biserko ipak smatra se ne može se očekivati da će Vučić ili bilo ko sa te strane uraditi nešto konstruktivno u pravcu mogućnosti pokretanja revizije presude zato što to Srbija nikada neće prihvatiti.


"Da li će sad Vučić na neki način pokušati da smiri Republiku Srpsku to je druga stvar i to je pitanje razumjevanja tekuće situacije, ali odnosi BiH i Srbije posljednjih godina su pod visokom tenzijom", kazala je Biserko.


Ona je dodala da je revizija presude moralna obaveza bošnjačke strane da podsjeti na to šta je bilo, čak iako izgube. To je prosto način da se vratimo na početak, gdje je trebalo da se bude davno i da se stvari iz prošlosti unutar BiH rješavaju na jedan drugi i konstruktivniji način.


(Vijesti.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook