nakon jutrošnjih odgađanja

Telefon je zazvonio i sjednica se dogodila: O čemu je raspravljalo Vijeće ministara

Hronika21.02.17, 14:23h

Telefon je zazvonio i sjednica se dogodila: O čemu je raspravljalo Vijeće ministara
Što se tiče regionalne saradnje, Vijeće ministara BiH će nastaviti saradnju s Vladom Republike Srbije "jer smo prvi susjedi i usmjereni smo jedni na druge"

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas da je na sjednici Kolegija Vijeća ministara BiH, kojoj su prisustvovali njegovi zamjenici i ministri Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda, zajednički zaključeno da se umjesto redovne danas održi telefonska sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj su razmatrani i usvojeni materijali koji su vezani za jasno definisane rokove, dok će naredna redovna sjednica biti održana iduće sedmice.

 

- Važno je istaknuti da ćemo se potruditi da kao Vijeće ministara BiH budemo glas razuma u trenutno uzavreloj atmosferi, jer od rada Vijeća ministara ovisi rad brojnih institucija i implementacija brojnih projekata koji su važni za sve građane Bosne i Hercegovine.

 

Kada je riječ o trenutnim unutrašnjim odnosima u BiH, pozivam na spuštanje tenzija i na primjerenu retoriku, jer takmičenje u tome ko će dati radikalniju izjavu sigurno neće dovesti do rješenja. Rješenje je u institucionalnom dijalogu, poštivanju Ustava BiH i kontinuiteta važećih zakonskih akata, kao i nastavku realizacije projekata i reformi koje nas vode ka Evropskoj uniji, jačaju našu ekonomiju i otvaraju nova radna mjesta - izjavio je Zvizdić.

 

Što se tiče regionalne saradnje, Vijeće ministara BiH će nastaviti saradnju s Vladom Republike Srbije "jer smo prvi susjedi i usmjereni smo jedni na druge".

 

- Očekujem da će premijer Vučić, kao racionalna i mudra osoba, uputiti poruku istog ili sličnog sadržaja poslije sastanka s predstavnicima državnih institucija i institucija bosanskohercegovačkog entiteta RS koji je najavljen za sutra - zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, dodajući da nastavak saradnje, unapređenje ukupnih odnosa, smirivanje strasti i mir i stabilnost u regionu nemaju alternativu.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook