Kolegij SDA održao sjednicu

Izetbegović o reviziji presude, hapšenju Amira Zukića, izborima u Stocu...

Front20.02.17, 18:51h

Izetbegović o reviziji presude, hapšenju Amira Zukića, izborima u Stocu...
Osim što je to obaveza prema žrtvama, to je i kvalitetan osnov za ubrzanje procesa pomirenja i buduću saradnju u regionu, kaže Izetbegović

 

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) pozdravlja što je ovlašteni agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, na osnovu mišljenja eksperata, odlučio podnijeti zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, izjavio je predsjednik te stranke Bakir Izetbegović na pres-konferenciji nakon sjednice Kolegija SDA održane popodne u Sarajevu.

 

- Očekujemo da će Međunarodni sud pravde u Haagu ovaj zahtjev prihvatiti i da će na kraju biti donesena presuda koja odslikava realno stanje onoga što se desilo u periodu agresije na BiH.

 

Vjerujemo da će se utvrditi postojanje genocida na cijeloj teritoriji BiH kao i odgovornost Srbije, odnosno tadašnjeg Miloševićevog režima.

 

Pozivamo sve aktere u BiH i regionu da ovo pitanje posmatraju isključivo kao pravno, koje nije usmjereno protiv bilo kojeg naroda. Osim što je to obaveza prema žrtvama, to je i kvalitetan osnov za ubrzanje procesa pomirenja i buduću saradnju u regionu - Izetbegovićeve su riječi.

 

Upitan da li će se odazvati na vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH čije održavanje, povodom pitanja revizije presude najavljuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik SDA, koji je ujedno član državnog Predsjedništva, odgovara da će doći ako Ivanić „na pravi način definira stvari“, u protivnom, ne.

 

Povodom najava Saveza za promjene da će zbog odluke o podnošenju zahtjeva za reviziju blokirati učešće u parlamentarnoj većini i institucijama BiH, kao i da će uslijediti krivična prijava zbog izazivanja ustavne krize, Izetbegović odgovara da je to „pritisak na nas da nam zabrane pristup sudu u traženju pravde, na koji mi nećemo pristati“.

 

Dodaje da će ustavnu krizu izazvati oni što se prema ovom pitanju odnose na pogrešan način, a ne oni koji traže pravdu, kao i da rješenje nije u napuštanju vlasti naročito nakon nagrađivanja ratnih zločina, neustavnog referenduma i sl.

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije govorio je i o ponovnim izborima provedenim jučer u Stocu te naglasio da SDA pozdravlja što je Inicijativa za Stolac pozvala sve građane da izađu na birališta. Uputio je čestitke za ostvarene izborne rezultate Inicijativi za Stolac koja je dokazala da Stolac nije grad jednog naroda već da treba biti ravnopravan prostor Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima.

 

I dalje teba raditi na ravnopravnosti svih građana i o tome voditi računa pri implementaciji izbornih rezultata, kazao je Izetbegović dodavši da je Centralna izborna komisija BiH počinila greške i stavila se u ulogu „sudije prije suda“ time što je ime kandidata Inicijative za Stolac za načelničku poziciju skinula s izborne liste i prije sudske odluke.

 

- Posebno je nevjerovatno da je CIK na ovaj način kaznila ne samo kandidata nego grupu političkih stranaka koje su kao koalicija učestvovale na izborima - Izetbegovićeve su riječi.

 

On se u ovoj prilici osvrnuo i na nadavno hapšenje generalnog sekratara SDA Amira Zukića te izrazio nadu da će Zukić dokazati da nije kriv u sudskom postupku.

 

Treba imati u vidu presumpciju nevinosti - da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno, napominje predsjedik SDA te izražava nadu da će u slučaju Amira Zukića odluka biti donesena objektivno, profesionalno i nepristrasno.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook