Foto / Zatvoreno korito rijeke Ribnice

Aktiviranjem klizišta kod Kaknja formiralo se jezero

Hronika20.02.17, 16:00h

Aktiviranjem klizišta kod Kaknja formiralo se jezero
Aktiviranjem klizišta u potpunosti je zatvoreno korito rijeke Ribnice, na lokalitetu raskršća za mjesto Mramor, gdje se formiralo jezero, dužine oko 2 kilometra i širine oko 30 metara

 

Predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona s predstavnicima Općinske službe civilne zaštite Kakanj, obišli su danas područje općine Kakanj, lokalitet Donji Kakanj-Mramor-Brnjic, gdje je 16. februara, došlo do klizišta na odlagalištu jalovine površinskog kopa Vrtlište.

 

Također, upriličen je i sastanak s direktorom Rudnika mrkog uglja Kakanj Kasimom Alajbegovićem, kako bi se koordinirale daljnje aktivnosti u poduzimanju mjera i radnji na zaštiti i spašavanju na ovom lokalitetu, obzirom da se na tom području u koritu rijeke Ribnice, formiralo jezero.

 

Na dionici lokalnog puta Donji Kakanj-Mramor-Brnjic, putna komunikacija zatvorena za saobraćaj, a za područje Brnjica i mjesta Mramor, saobraća se alternativnim pravcem preko takozvanog Kopa, dok službe Rudnika mrkog uglja Kakanj rade na sanaciji klizišta.

 

Aktiviranjem klizišta u potpunosti je zatvoreno korito rijeke Ribnice, na lokalitetu raskršća za mjesto Mramor, gdje se formiralo jezero, dužine oko 2 kilometra i širine oko 30 metara, koje za sada nema tendenciju izlijevanja, niti stvaranja opasnosti po ljude i materijalna dobra.

 

Radi se na održavanju putne komunikacije, kako pogođena područja ne bi ostala odsječena u potpunosti, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

 

Dogovorene su aktivnosti i radnje na smanjivanju vodostaja na ovoj akumulaciji tako da se u funkciju stave pumpe za izvlačenje vode s visokim kapacitetom ispumpavanja, a koje bi održavale nivo vodostaja jezera.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook