Premijerka RS zabrinuta

Cvijanović: Ugrožen aranžman s MMF-om, mehanizam koordinacije ne funkcionira

Front20.02.17, 15:38h

Cvijanović: Ugrožen aranžman s MMF-om, mehanizam koordinacije ne funkcionira
Entitetska premijerka je ocijenila i da najavljena revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije nije legitimna, ali da Bakir Izetbegović „svjesno ide da izazove krizu i ugrozi stabilnost“

 

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović potvrdila je danas da je ugrožen aranžman Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali da je za razliku od Federacije BiH i Vijeća ministara, RS još u decembru ispunila sve uvjete za dobijanje tranši kredita.

 

Cvijanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istakla da je proteklo puno vremena od neispunjavanja zahtjeva i nepovlačenja tranši zbog čega bord direktora može čak u aprilu tražiti promjenu uvjeta ili redefiniranje aranžmana.

 

Ukazala je da je taj aranžman povezan s Reformskom agendom te se postavlja pitanje kako se može govoriti da se u reformama napreduje, kada je ugrožen aranžman neispunjavanjem uvjeta u FBiH i Vijeću ministara.

 

Tvrdi i da mehanizam koordinacije u BiH ne funkcionira, „iako je ključ za ponašanje u ovako složenoj zemlji“.

 

Mehanizam ne funkcionira, kaže, jer još nema odgovarajućih poslovnika o radu za funkcioniranje zajedničkih tijela.

 

Tvrdi da je za to odgovorno političko Sarajevo, kao i da „sve druge trenutne blokade nemaju veze s RS-om“.

 

Entitetska premijerka je ocijenila i da najavljena revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije nije legitimna, ali da Bakir Izetbegović „svjesno ide da izazove krizu i ugrozi stabilnost“.

 

-Ta revizija presude je privatna, neligitimna i bez institucionalnog utemeljenja i saglasnosti u okviru BiH i bez šanse da bude i razmatrana - navela je Željka Cvijanović.

 

Svoje zdravstveno stanje, nakon nedavnog kraćeg boravka u bolnici, ocijenila je trenutno odličnim.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook