postoje bitna pravila

Početničke zablude: Stvari koje morate znati prije svog prvog susreta s teretanom

Lifestyle20.02.17, 09:01h

Početničke zablude: Stvari koje morate znati prije svog prvog susreta s teretanom
TRENINGU u teretani treba pristupiti planski i disciplinirano, a mnogi početnici to ne znaju, već misle kako je dovoljno samo doći i raditi bilo koje vježbe s utezima, na bilo koji način


Evo što vam nitko nije rekao prije nego što ste prvi puta ušli u teretanu:
   

TRENINGU u teretani treba pristupiti planski i disciplinirano, a mnogi početnici to ne znaju, već misle kako je dovoljno samo doći i raditi bilo koje vježbe s utezima, na bilo koji način- piše Index.hr.

 

Obično svakome treba neko vrijeme da shvati kako zaista stvari funkcioniraju u teretani. Evo što vam nitko nije rekao prije nego što ste prvi puta ušli u teretanu:

 

Ne događa se sve u teretani

 

Neovisno o tome na koji način trenirate i što želite postići, ali trening s utezima samo je jedan od faktora s kojim ćete doći do rezultata, dok je potrebno voditi računa i o drugim stvarima izvan teretane. Osim treninga, važno je pridržavati se adekvatne prehrane i odmora. Prehrana s obzirom na ciljeve može biti prilično različita, stoga je jedan od ključnih faktora u procesu mršavljenja i/ili prirastu mišićne mase. Morate znati kako nije dovoljno samo odlaziti u teretanu. 


  
Ne kopirajte druge

 

Većina rekreativaca tek što uđu prvi puta u teretanu rade isto što i već iskusniji vježbači, umjesto da slijede neki početnički program i uče vježbe. Takav pristup najčešće vodi ka brzom odustajanju, ozljedi ili pretreniranosti. Možda ste vidjeli kako vaš iskusni prijatelj svaki trening radi drugu grupu mišića, ali ako ste početnik, taj pristup je pogrešan. Kao početnik, posvetite se učenju vježbi i svaki trening aktivirajte sve mišićne skupine i progresivno radite na povećanju opterećenja.

 

Zablude i mitovi

 

Morate znati kako ćete u teretani dobiti jako puno savjeta, što jesti i kako trenirati, ali morate sve uzeti s velikom dozom rezerve. Naime, naići ćete na jako puno zabluda i pogrešnih informacija koje vas mogu stajati rezultata, te možete samo gubiti vrijeme i novac. Svaki savjet koji dobijete, ma koliko on logično zvučao, provjerite sa stručnom osobom.

 

Nema brzih rezultata

 

Morate biti svjesni činjenice kako rezultati dolaze sporo. Kao početnik možda i primijetite naglu promjenu u početku, ovisno o vašim genetskim predispozicijama, ali za zaista značajne rezultate morate raditi dugo i uporno. Mnogi odustaju od teretane nakon nekoliko mjeseci upravo zato što ne vide značajnije rezultate, a oni često dolaze tek kasnije.   

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook