ZLATNE GODINE/PRIČE O PJESMAMA SARAJEVODISKA (II)

Ja te pjesmom zovem i Hanka Paldum

Nedjeljni magazin19.02.17, 16:07h

Ja te pjesmom zovem i Hanka Paldum
Čitajte priču kako je nastao nezaboravni evergrin narodne muzike „Ja te pjesmom zovem“ u izvedbi Hanke Paldum. Zašto ju je čuveni skladatelj i dirigent klasične muzike Julio Marić na nagovor Muradifa Brkića aranžirao pod pseudonimom, te zašto je bila važna za stvaranje Sarajevodiska.

 

Hanka Paldum je se sa porodicom preselila iz rodnog Čajniča u Sarajevo kada je imala sedam godina.  U osnovnoj školi često nastupa kao solista na školskim priredbama, pjevajući sevdalinke. Sa nepunih 18. godina prijavila se i prošla na audiciji Radio Sarajeva, gde je napravila prve snimke. Pobjeda na festivalu amatera pevača „Pevajmo danu mladosti“ donijela joj je snimanje prve singl ploče.

 

Veću pažnju javnosti privukla je pesmom „Voljela sam oči nevjerne“ koja je postala veliki hit u tadašnjoj Jugoslaviji. Nedugo nakon toga nastupila je na Ilidžanskom festivalu sa numerom  „Ja te pjesmom zovem“ u izdanju „Diskotona“  koju je posvetila svom dečku, Muradifu Brkiću, koji se nalazio na odsluženju vojnog roka.  Zanimljivo je da je aranžman za ovu pjesmu radio na nagovor Muradifa Brkića čuveni skladatelj i dirigent klasične muzike Julio Marić, ali pod pseudonimom Marin Radić, jer se u to vrijeme ova vrsta muzike smatrala kičom. 

 

Poslušajte izvorni snimak ove pjesme na zvaničnom You Tube kanalu Hanke Paldum.

 

 

Upravo su ove dvije pjesme označile početak saradnje Hanke i Muradifa iz koje su rođeni mnogi danas nezaboravni hitovi narodne muzike.

 

To je bio stvarni uvod u početak stvaranja muzičke kuće Sarajevodiska,  diskografske kuće koja je,  uz pomoć Milića Vukašinovića i grupe „Vatreni poljubac“,   unijela nove standarde u folk muzici spajajući je sa rockom. To će definitivno promjeniti narodnu muziku u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, ali o tome narednom prilikom. 

 

Sve o serijalu Sarajevodisk može čitati na sljedećim linkovima:

 

Sarajevodisk: Na morskom plavom žaru

 

(DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook