PLJUŠTE OSUDE, ALI I PRIZNANJA

Ivanić priznao: Izetbegović mi je rekao da ne bi smio da prošeta kroz Sarajevo ako ne dođe do revizije postupka!

Front19.02.17, 10:58h

Ivanić priznao: Izetbegović mi je rekao da ne bi smio da prošeta kroz Sarajevo ako ne dođe do revizije postupka!
Ivanić kaže da se nije čuo sa Izetbegovićem nakon što je donio ovu odluku i da i dalje ne namjerava da to učini jer, kako kaže, ne vidi nijedan razlog da priča sa nekim ko zaobilazi institucije BiH i ko ih razbija

 


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić najavio je da će zatražiti od zemalja koje su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma da se izjasne o odluci bošnjačkih predstavnika da podnesu zahtjev za reviziju presude protiv Srbije i istakao da očekuje da će neko već jednom osuditi lidera SDA Bakira Izetbegovića i ovu stranku, javlja agencija Srna, prenosi N1.


On ističe da ova odluka bošnjačkih predstavnika može imati katastrofalne posljedice po BiH i najavljuje da će pokrenuti diplomatsku ofanzivu zbog samostalnog djelovanja Izetbegovića i SDA.


"Prvi put od Dejtona međunarodni zvaničnici su bili protiv nekog plana bošnjačkih političara i sada ću istrajati u dobijanju jasnih odluka međunarodne zajednice", poručio je Ivanić.


On kaže da ne očekuje veliku regionalnu krizu zbog ovog poteza, te navodi da je Srbija veoma praktična jer zna da od revizije presude nema ništa.


"Ostaće trag u odnosu Bošnjaka i Srba i trag na BiH. Ako ovo prođe bez sankcija za BiH, onda je jasno da ona postoji samo na papiru i da svako može da radi šta hoće", ocijenio je Ivanić za "Večernje novosti".


On ističe da pokretanje zahtjeva za revizuju presude pokreće niz pitanja, a jedno od najvažnijih je vaninstitucionalno djelovanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.


"Razgovarao sam sa njim prije donošenja odluke. Vidio sam da je Izetbegović svjestan da je pod pritiskom ambijenta u Federaciji BiH i da nema snage da se tome odupre. Rekao mi je čak da ne bi mogao da se prošeta kroz Sarajevo ako ne dođe do revizije postupka", rekao je Ivanić.


On kaže da se nije čuo sa Izetbegovićem nakon što je donio ovu odluku i da i dalje ne namjerava da to učini jer, kako kaže, ne vidi nijedan razlog da priča sa nekim ko zaobilazi institucije BiH i ko ih razbija.


Ivanić ocjenjuje da će pad revizije presude u Hagu biti i pad Bakira Izetbegovića na političkoj sceni i da je toga svjesna i opozicija u Federaciji BiH koja već godinama na njega vrši pritisak.


On je rekao i da sumnja da će biti otvoren sudski proces protiv Izetbegovića zbog rušenja BiH jer SDA ima ogroman uticaj na pravosudne institucije,prenosi N1.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook