o političkoj i ekonomskoj situaciji

Zvizdić i Mogherini u Münchenu: Visoka predstavnica EU puna riječi hvale za BiH

Front18.02.17, 19:01h

Zvizdić i Mogherini u Münchenu: Visoka predstavnica EU puna riječi hvale za BiH
Predsjedavajući Zvizdić je, tokom razgovora, rekao da Vijeće ministara BiH intenzivno radi na provođenju ciljeva i zadataka iz Reformske agende

 

Predsjedavajući Vijeća ministra Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se danas u Minhenu s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i upoznao je o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

 

Predsjedavajući Zvizdić je, tokom razgovora, rekao da Vijeće ministara BiH intenzivno radi na provođenju ciljeva i zadataka iz Reformske agende, kao i da se proces popunjavanja Upitnika Evropske komisije, koji je BiH dobila početkom decembra prošle godine, realizira predviđenom dinamikom.

 

Visoka predstavnica Mogherini je istaknula podršku nastavku reformi u BiH i rekla da su vrata Evropske unije otvorena za BiH.

 

Pohvalila je vidljiv napredak u EU integracijama i ekonomskom razvoju. Rekla je da naredni period treba biti u znaku ispunjenja zadataka iz Reformske agende i finaliziranja odgovora iz Upitnika Evropske komisije, što je preduslov za daljnji razvoj i prosperitet BiH.

 

Mogherini je pohvalila i vidljivo unapređenje regionalne saradnje i aktivnosti koje je Vijeće ministara BiH poduzelo u posljednje vrijeme u tom segmentu.

 

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je BiH opredijeljena za EU integracije i da je članstvo u Evropskoj uniji osnovni prioritet i strateški cilj.

 

Rekao je da se nada da će BiH do kraja ove godine dobiti status kandidata EU. Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo i iskorak BiH na NATO putu i rekao da bi aktiviranje MAP-a za BiH bila ključna poruka za stabilnost i sigurnost regije zapadnog Balkana.

 

Očekuje se da će visoka predstavnica Evropske unije, Federica Mogherini početkom marta posjetiti BiH i to će biti prilika da se upozna s ostvarenim dosadašnjim progresom, te planiranim aktivnostima na putu evropskih integracija, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook