DEPO EXPRESS/ GDJE STE/ŠTA RADITE

Andrea Šarac: Kod nas je politika sve, a kultura i ljepota ništa!

Nedjeljni magazin19.02.17, 14:12h

Andrea Šarac: Kod nas je politika sve, a kultura i ljepota ništa!
Za ime Andrea Šarac čulo se 2009. godine, kada je izabrana za Miss BiH. Danas je ova atraktivna Hercegovka diplomirani inžinjer tekstilnog dizajna i za DEPO EXPRESS govori o svojim novim projektima

 

Bivša Miss BiH Andrea Šarac danas je diplomirani inžinjer tekstilnog dizajna i, zajedno sa sestrom Mirjam, razvija modni salon u Mostaru. Ljubav prema sceni i glumi izražava kroz manje uloge u muzičkim spotovima, a i sama ima dobar vokal koji koristi isključivo u društvu prijatelja i na humanitarnim eventima. Živi na relaciji Mostar - Novi Sad.

 

Gdje ste? 


Svugdje po malo, stalno sam u pokretu, takav je tempo života nas mladih dizajnera i umjetnika. 


Šta radite? 


Trenutno izrađujem vjenčanicu koja će biti izložena na reviji u Prijedoru u mjesecu martu u sklopu nove kolekcije. S obzirom da je mart pred nama, radimo ubrzanim tempom. 

andrea-sarac


Zašto? 


Jednostavno, zaljubljena sam u posao koji radim. Kada nešto radite srcem, onda je uspjeh zagarantovan. Da bi se postigao uspjeh potreban je dugogodišnji rad, to najbolje znaju veliki dizajneri koji su svoje ime gradili godinama a ne „preko noći“. 


S kim to radite? 


U sve ovo sam krenula sa sestrom Mirjam koja je takođe školovan tehnolog i mlad dizajner. Imamo slična razmišljanja, ljubav prema modi, znamo šta želimo i lako se uklapamo, te je otvaranje salona bio rezultat navedenog. 

 

721840a0cbf3eeb84c79c54eba84f386


Ima li kraja tome što radite? 

 

Kod nas nema pauze, kada se odlučite baviti ovakvim poslom, na pauzu zaboravite kao i na dugo spavanje i odmore. Modna scena ne trpi kašnjenje, ona je poput maratona u kojem se svi dizajneri utrkuju, a stazi nema kraja. 


Jeste li zadovoljni time što radite? 


Naravno da jesam. Iako smatram da u našoj zemlji manjka promocije i podrške mladim inovativnim dizajnerima. Nisu svi dizajneri samoprozvani dizajneri koji su to postali jer nisu znali sta da rade, ima i nas koji smo školovani, znamo i volimo svoj posao i ne bi bilo loše da ima više onih koji će nam pružiti podršku i šansu da se daleko čuje o našem radu. 


Kako ste inače? 


Super, ne smijem da se žalim jer ako krenem, trebaće mi cijela jedna stranica. Šalim se, naravno. 


Ko/šta vas nervira? 


Nervira me primitivizam koji još uvijek postoji. Pod tim smatram masovnu zaokupljenost politikom koja je postala glavna tema. Kultura u opštem smislu je na niskom nivou i ljudi koji su vrijedni pomena, vrijedno rade i trude se da ožive našu kulturu ne dobijaju svoje mjesto koje zaslužuju zbog gore pomenutih. 


Može li se riješiti taj problem? 


Naravno da može čim se vratimo našoj tradiciji i kulturi koja je i više nego bogata, moralu i etici koja je pala na niske grane. Kada se osvrnemo na ono što smo nekad imali i vratimo se tim najljepšim vrijednostima, tada ćemo ponovo naći svoj put. 


Kako je kod kuće?


S obzirom da sam puna energije i nisam ni malo tiha, kada dođem kući, zidovi odzvanjaju od mog smijeha i muzike, ali srećom nisam uvijek kući pa mogu i oni malo da se odmore. Šalim se, navikli su na mene, šta više, kad nisam kući, nedostaje im moja buka, a i najbolji su, uvijek imam njihovu podršku za sve što radim. 

 

modni-studio-andrea-mirjam


Vaš poslednji post na Facebooku ili Twiteru? 


Status vezan za novootvoreni sajt „Modni studio Andrea i Mirjam“ na kojem svakodnevno objavljujemo naše radove i ponude.

 

andrea-sarac2

 

andrea-sarac10

 

andrea-sarac6

Fotografije iz privatne arhive/DEPO Portal

 

(DEPO PORTAL/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook