Voditelj Misije OESS-a u BiH poručio

Moore: Ako niste uvjereni da će revizija biti uspješna, veoma je važno profesionalno razmišljati o toj mogućnosti

Front18.02.17, 14:10h

Moore: Ako niste uvjereni da će revizija biti uspješna, veoma je važno profesionalno razmišljati o toj mogućnosti
Ako niste uvjereni da će revizija biti uspješna, veoma je važno profesionalno i detaljno razmišljati o toj mogućnosti

 

Voditelj Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, veleposlanik Jonathan Moore smatra kako će, ako su uvjeti za uspješnu reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije ispunjeni, to doprinijeti pravdi za žrtve, preživjele i za BiH.

 

 Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je da će idući tjedan biti podnesen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

 

 - Naš je savjet da, ako niste uvjereni da će revizija biti uspješna, veoma je važno profesionalno i detaljno razmišljati o toj mogućnosti - kazao je Moore novinarima u subotu u Mostaru, istaknuvši kako ima još puno otvorenih pitanja kao što su ko ima nadležnost i legitimitet za takvu odluku.

 

 - Ako su uvjeti za uspješnu reviziju ispunjeni i ako će se krenuti s revizijom do 26. februara, kao što je najavljeno, nadam se će na kraju biti više pravde, manje tuge i frustracije i za žrtve, i za preživjele i za BiH.

 

 Hoće li to biti krajnji rezultat revizije vrijeme će pokazati - kazao je Moore.    

 

 Na pitanje kako ocjenjuje političko stanje u BiH i gdje vodi rasprava o federalizmu, Moore je kazao kako je  Bosna i Hercegovina po Daytonu država dva entiteta i Brčko distrikta te kako je činjenica da ne može biti u nekom drugom obliku bez konsenzusa.

 

 - Teško je definirati samu federalizaciju u slučaju Bosne i Hercegovine, ali na koncu ništa nije moguće bez konsenzusa, kojega, nažalost nema, a primjer je i Grad Mostar - kazao je.

 

 Mostar je više od osam godina bez izbora, što je, po njegovim riječima, jako žalosno i nema nikakvog opravdanja. 

 

 - Jasno je svima da glavne političke stranke HDZ i SDA moraju naći konkretne prijedloge i promijeniti takvu situaciju što prije - izjavio je Moore.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook