Prve reakcije nakon odluke o revizije presude

Iz RS-a stigle nove najave blokade države: Neka BiH bude na čekanju, to je Izetbegovićeva volja!

Front17.02.17, 19:28h

Iz RS-a stigle nove najave blokade države: Neka BiH bude na čekanju, to je Izetbegovićeva volja!
Čavić smatra da je odluka o podnošenju zahtjeva za reviziju atak protiv dejtonske BiH te da država, a ne nevladine organizacije, može da podnosi tužbu protiv jedne države

 

 

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić najavio je večeras jednu vrstu blokade funkcioniranja BiH sve dok Međunarodni sud pravde u Hagu, kako očekuje, ne odbije zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

 

Savez za promjene će, kaže, u naredna dva-tri dana zauzeti konačan stav o učešću njihovih predstavnika u bh. institucijama, a lično misli da sve dok Sud u Hagu ne odbije apelaciju, dotle će funkcioniranje institucija BiH biti na čekanju.

 

- Neka BiH bude na čekanju, to je Izetbegovićeva volja - ustvrdio je.

 

-Nije dobro ovo što je napravio. Ne može Sakib Softić da predstavlja institucije BiH – kazao je predsjednik NDP-a ponovivši da će NDP podnijeti Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv Izetbegovića i Softića i istog dana kada se uputi u zahtjev za reviziju tužbe.

 

- Ovo može da izazove veoma ozbiljne posljedice po međuetničke odnose. Ovo je podsticanje na konflikt, jezik mržnje...i ponovno vraćanje u prošlost, umjesto da se bavimo reformama, zaustavimo ljude da ne idu iz zemlje. S onima koji misle da im politička budućnost može da bude izgrađena na prošlosti ne želim da imam posla, dodao je.

 

Čavić smatra da je odluka o podnošenju zahtjeva za reviziju atak protiv dejtonske BiH te da država, a ne nevladine organizacije, može da podnosi tužbu protiv jedne države. 

 

- Ne mislim da je to razumno i pametno, deset godina nakon presude koja postoji pokretati spor ponovo protiv Srbije. Mjesec i po dana uoči održavanja predsjedničkih izbora u toj zemlji je politička tempirana bomba, montirana da ekspoldira upravo pred izbore u Srbiji. Izetbegović je na ovaj način blokirao i BiH. Poslije svih ovih inicijativa u proteklih godinu dana, koje su nas vraćale unazad i proizvodile konfliktnu situaciju BiH, po mom ubjeđenjenu ovo je suvišno i nepotrebno i Izetbegović je odgovoran za blokadu funkcioniranja BiH koja će sigurno uslijediti poslje ovog – dodao je Dragan Čavić.

 

Govedarica: SDS će zaštititi Dejtonski sporazum

 

Srpska demokratska stranka (SDS) će učiniti sve da odbrani Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, jer je "jasno da je lider SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović krenuo u rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

 

Tvrdi da odluka da se krene u reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu bazirana na "društveno političkom inatu Izetbegovića".

 

-Bakir Izetbegović će dobro upamti današnji dan, 17. Februara, ali ne zbog odluke koju je on donio, jer je ovo početak kraja njegove političke karijere. Sve što mogu da uradim ja i SDS bit će usmjereno na rušenje Bakira Izetbegovića. A kada njega srušimo, srušićemo i Milorada Dodika i njegovu propalu politiku u RS. Pozivam Izetbegovića da odgovori da li će, ukoliko Međuarnodni sud pravde odbije neustavan zahtjev za reviziju presude, preuzeti odgovornost i podnijeti ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH - kazao je predsjednik SDS-a.

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje od srpskih predstavnika u institucijama BiH da u Međunarodnom sudu u Hagu ospore legitimitet revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

 

Dodik je, kako je prenio RTRS, rekao da također očekuje da pred pravosuđem u BiH pokrenu krivični postupak protiv Bakira Izetbegovića.

 

Smatra i da je najavljena revizija tužbe „lažna, jer je ne podnosi BiH već samo jedan narod ili dijelovi jednog naroda“.

 

(FENA/ad)


DEPO
KOMENTARI