Uz 500 vodećih svjetskih političara

Denis Zvizdić na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu

Front17.02.17, 16:02h

Denis Zvizdić na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji  u Minhenu
Na konferenciji sudjeluje više od 500 vodećih svjetskih političara, koji će naredna dva dana raspravljati o političkim i sigurnosnim pitanjima koja se odnose na buduće transatlantske odnose i NATO savez, sigurnosnu i odbrambenu saradnju unutar Evropske unije, krizu u Ukrajini i odnose sa Rusijom

 

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvuje  53. Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji  koja se  uz jake mjere sigurnosti održava u Minhenu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

Na konferenciji sudjeluje više od 500 vodećih svjetskih političara, koji će naredna dva dana raspravljati o političkim i sigurnosnim pitanjima koja se odnose na buduće transatlantske odnose i NATO savez, sigurnosnu i odbrambenu saradnju unutar Evropske unije, krizu u Ukrajini i odnose sa Rusijom.

 

U fokusu će biti i teme koje se tiču terorizma, informatičkog ratovanja i prijetnjama koje se odnose na po globalno zdravlje i klimu.

 

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger, a na početku konferencije su se obratili  ministrica odbrane  SR Njemačke Ursula von der Leyen i ministar odbrane SAD James Mattis.

 

Na konferenciji su, između ostalih,  prisutni i potpredsjednik SAD-a Mike Pence, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kao i mnogobrojni šefovi država i vlada. 

 

Pored visokih političkih dužnosnika, na konferenciji su i kopredsjedavajući Fondacije Bill & Melinda Bill Gates i pjevač i osnivač organizacije ONE Bono Vox.

 

Minhenska konferencija o sigurnosti se održava od 1962. godine i ne donosi obavezujuće dokumente i zaključke, ali važi za mjesto gdje se svjetski vodeći političari na marginama konferencije, sastaju, dogovaraju i vode bilateralne razgovore.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook