na sjednici u mostaru

Drljača: Vlada u hitnu proceduru uputila Prijedlog zakona o MIO/PIO

Front16.02.17, 14:05h

Drljača: Vlada u hitnu proceduru uputila Prijedlog zakona o MIO/PIO
On je podsjetio kako tekst zakona koji je ranije razmatran u Parlamentu FBiH nije dobio prolaznu ocjenu te je vraćen u ponovnu proceduru

 

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru odlučila je da Parlamentu FBiH, radi usvajanja po hitnoj proceduri, ponovo uputi Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, izjavio je zamjenik predsjednika Vlade FBiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

 

 On je podsjetio kako tekst zakona koji je ranije razmatran u Parlamentu FBiH nije dobio prolaznu ocjenu te je vraćen u ponovnu proceduru.

 

 Po njegovim riječima, razlika u odnosu na raniji tekst u tome je što su preciznije određeni stav 1. i stav 2. člana 46. Zakona kako ne bi bilo dilema o načinu utvrđivanja godišnjeg koeficijenta.

 

- Druga sugestija koja je uvažena odnosi se na primjenu Zakona, tako da će on stupiti na snagu 1.7.2017. godine kako bi nadležni organi imali dovoljno vremena za njegovu provedbu - pojasnio je ministar Drljača na konferenciji za novinare.

 

 Također je istaknuo kako su dodatni izračuni Federalnog zavoda MIO/PIO potvrdili da je koeficijent 13,6 gornja granica održivosti mirovinskog sustava.

 - S obzirom da je riječ o potrebi rješavanja pitanja 4000 umirovljenika i da taj zakon bitno pridonosi stabiliziranju mirovinskog sustava i rješavanju mnogih statusnih pitanja umirovljenika, Vlada je imajući u vidu značaj zakona, predložila da ide u hitnu proceduru - istaknuo je ministar Drljača.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook