pričekati sa širenjem naselja

Trump: 'Ako Palestinci i Izrael budu zadovoljni, i ja sam zadovoljan'

Front16.02.17, 09:50h

Trump: 'Ako Palestinci i Izrael budu zadovoljni, i ja sam zadovoljan'
Trump je dao te izjave na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji je u prvoj posjeti Washingtonu otkako je Trump postao predsjednik

 

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da će prihvatiti svako mirovno rješenje između Izraela i Palestinaca, uključujući alternative dvodržavnom rješenju, i kako bi volio vidjeti da Izrael "malo pričeka" sa širenjem naselja. 



Trump je dao te izjave na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji je u prvoj posjeti Washingtonu otkako je Trump postao predsjednik.



Izraelski parlament prošle je sedmice usvojio zakon kojim se legalizira hiljade naselja na Zapadnoj obali, izazivajući kritike i u zemlji i van nje.



Trump je promptno upozorio Izrael da širenje naselja "ne bi moglo biti od pomoći" za mirovni proces, što predstavlja odmak od njegove predizborne retorike kada je osudio stav Obamine administracije prema jevrejskim naseljima.



Upitan da li odustaje od insistiranja na dvoržavnom rješenju, Trump je izjavio: "Ako Izrael i Palestinci budu zadovoljni rješenjem, i ja ću biti zadovoljan".



Takav potez nagovijestio bi dramatičan odmak u dugogodišnjoj politici Sjedinjenih Država, kao i UN-a i Evropske unije.



Dvodržavno rješenje, koje predviđa posebnu izraelsku i palestinsku državu koje egzistiraju jedna pored druge, dugo je prihvaćeno kao najbolji put ka miru. Zvaničnik Bijele kuće izjavio je, međutim, u utorak da mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca ne podrazumijeva nužno dvodržavno rješenje.



Zvaničnik PLO Wasel Abu Yousef  kritikovao je tu izjavu kao pokušaj da se "Palestincima negira pravo na usvajanje onoga što bi moglo donijeti mir i stabilnost u regiju".



Abu Yousef izjavio je za dpa da će to samo dodatno destabilizirati regiju jer ukida mogućnost uspostave palestinske države.



Trump je na konferenciji za novinare bio optimističan prema okončanju dugotrajnog sukoba postizanjem konačnog mirovnog sporazuma. Nazivajući Netanyahua nadimkom Bibi, kazao je da se njih dvojica već dugo poznaju.



- On je pametan čovjek, veliki pregovarač. Mislim da će on postići sporazum - izjavio je Trump.


Dodao je da Izrael mora biti fleksibilan, što će biti teško, ali je kazao kako vjeruje da će Izrael "veoma vjerovatno postići sporazum"



Palestinci, kazao je Trump, "moraju da se riješe mržnje kojoj se uče od malih nogu" i moraju priznati  Izrael.



Trump je također kazao da se zalaže za otvaranje američke ambasade u Jerusalemu, za koji i jevrejska država i Palestinci imaju pretenzije da bude njihova prijestonica, ali da još nije odlučio o tom pitanju.



Netanyahu je pohvalio Trumpa zbog njegovih poziva da se suprotstavi Iranu i obavezivanja na "suzbijanje rastuće plime radikalnog islama".



Nakon nekoliko zategnutih sastanaka s bivšim predsjednikom Barackom Obamom, Netanyahua je dočekao u Bijeloj kući predsjednik koji ima uočljivo više prijateljski ton ka Izraelu.



Tokom predizborne kampanje Trump je obećao promjenu američke politike prema Bliskom istoku i u više je navrata kritikovao iranski nuklearni sporazum dogovoren pod  Obaminom vlašću.



(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook