VEĆE UČEŠĆE GRAĐANA I NVO U JAVNOJ POLITICI

Održana javna rasprava o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija

Front15.02.17, 14:40h

Održana javna rasprava o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija
Organizatori događaja su bili Ministarstvo pravde BiH, CPCD i predstavnici projekta "Jačanje kapaciteta vladinih institucija za učešće u političkom dijalogu sa civilnim društvom" (CBGI) koji finansira Evropska unija

 


Danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (BiH) održana prva u nizu prezentacija i javna rasprava o prednacrtu Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH.


Cilj prezentacije i javne rasprave o prednacrtu sporazuma je da se utvrde jasni principi i prioriteti u saradnji vlasti i nevladinih organizacija u procesu evropskih integracija, koji bi rezultirali većim učešćem građana i nevladinih organizacija u procesima aktivnog kreiranja i primjene javnih politika.

 

ministar-grubesa


Prilikom prezentacije sporazuma ministar pravde BiH, Josip Grubeša je izjavio:


- Ministarstvo pravde BiH je u proteklom periodu uložilo znatne napore kako bi unaprijedilo sistem transparentnosti, saradnje i otvorenosti prema građanima i organizacijama civilnog društva. Kruna tih napora je aplikacija e-konsultacije putem koje građani aktivno i direktno učestvuju u izradi zakona na državnom nivou. Cilj nam je što je više moguće uključiti nevladin sektor i građane u kreiranje zakona, jer se zakoni ne donose zbog političara, već zbog građana.


- Zbog značaja sporazuma kojim se utvrđuju temelji buduće saradnje organizacija civilnog društva sa institucijama Vijeća ministara BiH, smatramo da je izuzetno važno da utičemo na definiranje teksta sporazuma, kao i da nadziremo, odnosno učestvujemo u procesu njegove primjene, dodao je Slaviša Prorok, projekt menadžer Centra za promociju civilnog društva (CPCD).

 

slavisa-prorok-cpcd


Organizatori događaja su bili Ministarstvo pravde BiH, CPCD i predstavnici projekta "Jačanje kapaciteta vladinih institucija za učešće u političkom dijalogu sa civilnim društvom" (CBGI) koji finansira Evropska unija.


- Funkcionalni dijalog sa civilnim društvom i učešće građana u procesu kreiranja i provedbi javnih politika važan je element procesa evropskih integracija. Današnja prezentacija i javna rasprava predstavlja konkretan primjer kako institucije BiH vode aktivan i funkcionalan dijalog sa civilnim društvom, zaključio je Goran Žeravčić, vođa tima CBGI projekta.

 

goran-zeravcic-cbgi


Prezentacije i javne rasprave o prednacrtu Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH će se u narednom periodu također održati u Mostaru, Livnu, Banjaluci i Bijeljini.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook