Čekaju se odgovori

SBB uvjetovao rad u Predstavničkom domu odgovorima na pitanja o FTV-u

Front15.02.17, 14:00h

SBB uvjetovao rad u Predstavničkom domu odgovorima na pitanja o FTV-u
Ne želimo da u nekom vremenu, zbog nečije krivične prijave zbog velikih finansijskih posljedica i neregularnosti pozicija aktuelnog rukovodstva i odluka koje oni donose, budemo prozivani i pozivani u razna tužilaštva jer ovaj parlament nije radio po Zakonu u ovom segmentu

 

Poslanički klub Saveza za bolju budućnost BiH uvjetovao je svoj rad u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH pravovremenim odgovorima na nekoliko pitanja vezanih za Radio-televiziju Federacije BiH.

 

Šef poslaničkog kluba SBB-a Nasir Beganović je danas na zasjedanju Predstavničkog doma postavio poslaničko pitanje menadžmentu i direktoru FTV-a Džemalu Šabiću.

 

Učinio je to u okviru redovnog termina za postavljanje takvih pitanja, koji se praktikuje na svakom novom zasjedanju Doma, a odgovore očekuje u rokovima reguliranm Poslovnikom.

 

U protivnom, SBB-ov klub će prestati s radom, u punom kapacitetu tog doma Parlamenta FBiH, dodao je Beganović.

 

- Ne želimo da u nekom vremenu, zbog nečije krivične prijave zbog velikih finansijskih posljedica i neregularnosti pozicija aktuelnog rukovodstva i odluka koje oni donose, budemo prozivani i pozivani u razna tužilaštva jer ovaj parlament nije radio po Zakonu u ovom segmentu - istakao je Beganović.

 

Dodao je da je očekivati da ako se taj problem ne bude smatrao bitnim, naći adekvatan politički odgovor i da taj problem stave u legalne okvire.

 

- Ovo nije miješanje u inače neizbalansiranu uređivačku politiku niti nas to zanima nego želimo da Parlament bude primjer ostalim institucijama kako se poštuje i provodi zakon – rekao je poslanik SBB-a. 

 

Jedno od pitanja koje je postavio glasi od kada je Džemal Šabić aktuelni direktor FTV-a, od kojeg datuma, te od kada je na toj pozicji od isteka mandata. Kada i kome je od članova Upravnog odbora FTV-a istekao mandat, pita također SBB.

 

Zatražio je da mu, kao i Parlamentu direktor Šabić dostavi za svaku godinu svog mandata ponaosob podatak o pozitivnom i negativnom poslovanju za svaku godinu, s tačnim finansijskim iznosom.

 

Beganović je postavio i pitanje da li je menadžment FTV-a uskladio Statut sa zakonskim odredbama, ako ne, zašto nije, te zašto to nije dostavljeno Parlamentu FBiH kao osnivaču na usvajanje.

 

Beganović je upozorio predsjedavajuće oba doma u Federalnom parlamentu i pitao ih šta će u najkraćem roku poduzeti da Federalni parlament kao osnivač počne raditi u skladu sa zakonom i svojim obavezama prema FTV-u, odnosno javnom servisu.

 

Parlament, očito, iz političkih razloga i nečijih interesa ne želi da radi po zakonu, zaključio je šef poslaničkog kluba SBB-a.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook