Sutra glasanje

Evropski parlament raspravljao o BiH: Nastaviti sa reformskim zamahom, hrvatski zastupnici za federalizaciju

Front14.02.17, 21:56h

Evropski parlament raspravljao o BiH: Nastaviti sa reformskim zamahom, hrvatski zastupnici za federalizaciju
Zastupnica Hrvatske Željana Zovko u svom obraćanju kazala je da je u prethodnim rezolucijama ovaj Parlament ukazao kako je federalizam, a ne unitarizam ili separatizam jedini integrativni faktor koji donosi mir i sigurnost u Bosnu i Hercegovinu

 

Evropski parlamentarci danas su razmatrali rezoluciju o BiH, čiji je predlagač Cristian Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH, piše Avaz.ba.

 

Cristian Dan Preda kazao je kako izjave predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika BiH izazivaju tenzije u BiH i da predstavljaju velika prijetnja miru.

 

Preda dalje pozdravlja činjenicu da je BiH predala aplikaciju za članstvo u EU, napominjući da se iščekuje mišljenje Evropske komisije o utemeljenosti zahtjeva.

 

Posebno je naglasio kako narodi u BiH žele napredak u kontekstu evropskih integracija, ali da postoje mnoge stvari koje se moraju uraditi u BiH. Posebno je istakao važnost borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala u našoj zemlji.

 

Evropski parlament "poziva da se zadrži reformski zamah kako bi se BiH pretvorila u funkcionalnu državu utemeljenu na vladavini prava, jamstvima za jednakost i demokratsku zastupljenost svih konstitutivnih naroda i građana.

 

"BiH neće biti uspješan kandidat za članstvo u EU-u dok se ne uspostave odgovarajući institucionalni uvjeti", kaže se u prihvaćenom tekstu i poziva "sve političke čelnike da rade na uvođenju potrebnih promjena, uključujući reformu izbornog zakona i uzimajući u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, uključujući načelo federalizma, decentralizacije i legitimne zastupljenosti", kaže se u tekstu.

 

Također, u tekstu se kao neprihvatljivi osuđuju pokušaji manjeg bh. entiteta da uspostavi paralelne kanale komunikacije, usvajanjem odredbe o izravnom izvještavanju Komisije, i referendum o proglašenju Dana Republike Srpske, što predstavlja "ozbiljno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i napad na pravosuđe i vladavinu prava".

 

Europarlamentarci iz Hrvatske su naglasili kako je potrebna federalizacija BiH.

 

Komesar za proširenje EU Johannes Hahn Johannes Hahn kazao je prilikom obraćanja parlamentarcinma kako se Evropska komisija od BiH očekuje da se uskladi pravni sistem, uključujući i Ustav.

 

Hahn je također kazao da je Izvještaj o BiH potvrđuje napredak naše zemlje na putu ka EU posebno u smislu sprovođenja reformi. On je istakao i da je pred vlastima u BiH odgovaranje na Upitnik Evropske komisije te da će bh. vlasti morati dati konkretne odgovore na pitanja iz upitnika.

 

- Na evropskom nivou, primjer etniciteta nije dopušteno. Sve će ovisiti o bh. vlastima kako bi se osigurala ravnopravnost svih građana bez obzira na etničko porijeklo. Nedavno sam predao Upitnik komisije i bio svjedok pozitivne dinamike, što pokazuje da BiH može ispuniti uvjete i da je važno da ova zemlja ustraje na ispunjavanju zahtjeva za dobrobit građana BiH - kazao je Hahn.

 

David McAllister je kazao kako pozdravlja izvještaj Dana Prede za 2017. godinu.

 

- Ovi poztivni trendovi su rezultat nastojanja reformi u posljednje dvije godine. BiH je suočena sa fragmantacijom i potrebna je saradnja između entiteta, a to je podložno velikom pritiskom etničke retorike. Pozivam vlasti BiH da i dalje rade na ispunjavanju kriterijuma i na dobrom napretku - rekao je on.

 

Konstantinos Papadakis, evropski parlamentarac je kazao da se EU parlament odgovoran da se ne šalju pogrešni signali koji bi doveli do dodatnih poteškoća za BiH.

 

- Želim naglasiti da je važno da se reforme u BiH nastave na uravnotežen i transparentan način u skladu sa dogovorima sa svim socijalnim partnerima kako bi se stvorili uvjeti za sve građane. Potrebni su veliki napori kako bi se provelo u djelo sve što je dogovoreno. Sve strane moraju napustiti nacionalističku retoriku, a posebno se mora voditi računa o socijalnoj dimenziji i moramo insisitrati na jednakoj prilici za sve građane - rekao je Papadakis.

 

Jozo Radoš je iskazao podršku Bosni i Hercegovini na putu ka EU.

 

- Izvještaj naglašava poteškoće u BiH. Pod tim podrazumijeva se korupcija, nezaposlensost, slaba institucija središnje države i česte blokade na svim nivoiima vlasti. BiH je prevažna zemlja i pozivam Vijeće na snažniji angažman na prostor Zapadnog Balkana.

 

Zastupnica Ruža Tomašić smatra da Hrvate za BiH vežu historijske, kulturne i rodbinske veze, a Hrvatsku ogromna granica. Kako kaže, nikome nije više stalo do stabilnosti BiH nego hrvatskom narodu i Hrvatskoj dodajući da Dejtonska formula ne odgovara potrebama bh. društva, a separatističke težnje ometaju rad institucija.

 

Zastupnica Hrvatske Željana Zovko u svom obraćanju kazala je da je u prethodnim rezolucijama ovaj Parlament ukazao kako je federalizam, a ne unitarizam ili separatizam jedini integrativni faktor koji donosi mir i sigurnost u Bosnu i Hercegovinu.

 

"To je srednji put kojim se zemlja treba vratiti iz dvije decenije dugog traženja modela kako pomiriti tri zajednice koje su prošle teški rat i traže zajedničku budućnost uz uvažavanje svojih različitosti", rekla je Zovko.

 

Igor Šoltes naglasio je kako u BiH postoji problem sa korupcijom, slobodom medija.

 

- Važno je pitanje visoke nezaposlenosti i nepovoljne ekonomske situacije. Naša je zadaća da pomognemo bh. vlastima pronaći rješenje da sva ta radna snaga ostane u BiH. To je zemlja koja je komplikovana kada je u pitanju organizacija i tu moramo poslati važnu poruku - kazao je Šoltes.

 

Evropski parlament na sutrašnjoj sjednici glasat će se o Izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook