NAKON USPJEHA 'ĆORKANA'

Tako je govorio Lepi: Premijera nove monodrame Harisa Burine na sceni BKC-a u Tuzli

Kultura14.02.17, 13:19h

Tako je govorio Lepi: Premijera nove monodrame Harisa Burine na sceni BKC-a u Tuzli
"Tako je govorio Lepi" je komedija čije je nastajanje vezano za snimanje igranog filma "Balada o Pišonji i Žugi" u kojem Burina igra ulogu Lepog, legendarnog lika iz istoimene pjesme


Predstava "Tako je govorio Lepi", autorski projekt istaknutog filmskog i pozorišnog glumca Harisa Burine, premijerno će biti izvedena 25. februara u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.


Nakon velikog uspjeha, koji je posljednjih godina doživio sa predstavom ""Ćorkan", rađenoj po djelu našeg nobelovca Ive Andrića, a koja je doživjela 155. izvođenja, Burina se odlučio za promjenu žanra. Tako je za svoju mnogobrojnu publiku u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu, uradio komediju.


"Tako je govorio Lepi" je komedija čije je nastajanje vezano za snimanje igranog filma "Balada o Pišonji i Žugi" u kojem  Burina igra ulogu Lepog, legendarnog lika iz istoimene pjesme.


Tuzlanska publika će prva imati priliku pogledati ovu monodramu-komediju, a glumac Haris Burina na današnjoj konferenciji za medije u Tuzli je istakao da se za Tuzlu odlučio jer je tuzlanska publika jedna od najboljih i najobrazovanijih partnera pozorišta.

 

burina-lepi-press-03


- Počastvovan sam što će moja premijera biti u Tuzli i imam veliku tremu - kaže Burina, ističući da je u ovom gradu najstarije pozorište u državi, te da ima najveću tremu kada se izlazi na pozorišnu binu, jer su u publici mladi ljudi ali i oni koji poznaju pozorište i kvalifikovani su da ocijene šta je dobro, a šta nije.


Tvrdeći da je nezvanični član grupe "Zabranjeno pušenje" već 30 godina, te da je njegov "duhovni brat" frontmen ove grupe Sejo Sekson, pojasnio je da bi film "Balada o Pišonji i Žugi" trebao da bude "tačka na i" njihovog tridesetogodišnjeg druženja i događaja koji su se desili.


Predstava je  i reklama spomenutom filmu, a kasnije će, navodi Burina, film biti reklama predstavi.


Navodi da komedija "Tako je govorio Lepi" donosi priču o komšijama, roditeljima,  supruzi, tuzlanskim kriminalcima, sarajevskim taksistima, mostarskim liskama, te svojim prijateljima iz svijeta glume, muzike, estrade.


- Pokušao sam da pojasnim da je svako od nas u svom životu imao svog Lepog ili Lepu, nekoga u koga smo kao mladi gledali kao u nekog vođu, koji nam je odredio senzibilitet ili ono čime ćemo se baviti. Taj Lepi, kojeg donosim na scenu, jeste podsjećanje svakog ponaosob na mladost - ustvrdio je.


Tvrdeći da je današnju publiku lakše rasplakati nego nasmijati, ističe da je njegov cilj da  barem na sat i po svi zaborave na svoje probleme, nasmiju se i pobjegnu od svakodnevnice.


Zaključuje da je komedija jedina koja u ovom trenutku može kazati ljudima da pozorište nije ništa drugo nego medij, koji iako ne može promijeniti svijet, zakrako može promijeniti mišljenje. Smatra da je monodrama za svakog glumca najteži izazov, jer je biti sam na sceni odgovornost, a komedija zahtijeva ogromnu koncentraciju, spremnost i energiju.


Na press konferenciji ispred Impir Komerca iz Tuzle kao organizatora, Jasmin Toni Lehmann je istakao da je izuzetno počastvovan što je Haris Burina odlučio da odabere njegov tim i povjeri im organizaciju ove premijere.


Ulaznice po cijeni od 15KM (I-X reda) i 10KM(XI – XXVI reda) možete kupiti svakoga dana na biletarnici BKC-a Tuzla, CD Shopu Sejo&Vili i u caffeu Pink Panter Stupine/Tuzla.

 

(Fena/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook