IZMJENE I DOPUNE STUPAJU NA SNAGU

Kazne za vozače, ali i za pješake: Pročitajte šta sve donosi novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja u BiH

Hronika14.02.17, 10:44h

Kazne za vozače, ali i za pješake: Pročitajte šta sve donosi novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja u BiH
Pješaci za vrijeme kretanja kolovozom ne smiju koristiti telefon ili imati slušalice u oba uha, u vozilu se ne smije nalaziti, niti koristiti uređaj, odnosno sredstvo kojim se može ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namijenjenih za dokumentovanje prekršaja

 

 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) podsjećaju građane da će sutra stupiti na snagu izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

 

Izmjenama više nije propisana obaveza korištenja zaštitne kacige za vozače bicikla, ali je propisana zabrana vožnje pod uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci.

 

Pješaci za vrijeme kretanja kolovozom ne smiju koristiti telefon ili imati slušalice u oba uha, u vozilu se ne smije nalaziti, niti koristiti uređaj, odnosno sredstvo kojim se može ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namijenjenih za dokumentovanje prekršaja.

 

Izmjenama je propisano zadržavanje vozača do otrežnjenja, a najduže 12 sati, kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1,5 g/kg ili koji odbije testiranje a pokazuje znake poremećenosti izazvane dejstvom alkohola.

 

Propisano je i da će iz saobraćaja biti isključeno vozilo koje nije podvrgnuto vanrednom tehničkom pregledu na koji je upućeno od ovlaštenog nadležnog organa.

 

Istovremeno, pooštrene su i sankcije po prekšajima navedenog zakona.

 

Pored novčane kazne, zakon propisuje zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva do šest mjeseci i dva kaznena boda, dok je za pojedine prekršaje kojima je izazvana saobraćajna nezgoda propisana novčana kazna od 1.000 do 5.000 KM i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci.

 

Novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM kaznit će se, između ostalih, vozač koji na sjedištu suvozača prevozi dijete mlađe od 12 godina.

 

Predviđene su novčane kazne od 100 do 300 KM za vozača koji prilikom upravljanja vozilom koristi mobilni telefon koji nije prilagođen upotrebi u vozilu, kao i za vozača ili drugu osobu koja se za vrijeme vožnje u motornom vozilu ne veže bezbjednosnim pojasom.

 

Novčane kazne od 50 do 250 KM definisane su za vozača koji prilikom pokretanja vozila iz mjesta naglo poveća brzinu kretanja na način da dolazi do stvaranja prekomjerne buke i škripe.

 

Da 40 KM kaznit će vozač koji u putničkom automobilu na prednjem sjedištu prevozi osobu koja je očigledno pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook