istraživanje instituta gallup

Srbi i Rusi složni: NATO je prijetnja

Hronika13.02.17, 20:37h

Srbi i Rusi složni: NATO je prijetnja
Da NATO nije ni prijetnja, ali ni zaštita smatra 19 odsto ispitanih građana Srbije, prenose beogradski mediji

 

Istraživanje američkog instituta Gallup, kojim je 2016.godine godine obuhvaćen region istočne Evrope, pokazuje da većina građana Srbije smatra NATO prijetnjom, a slično je i u Rusiji.

 

Rezultati ispitivanja koji su objavljeni na zvaničnom sajtu "Galupa" pokazali su da u Srbiji 64  posto ljudi smatra da je NATO prijetnja, dok samo šest odsto vjeruje da NATO štiti državu.

 

Da NATO nije ni prijetnja, ali ni zaštita smatra 19 odsto ispitanih građana Srbije, prenose beogradski mediji.

 

Istovremeno, u Rusiji najveći broj anketiranih - 67 odsto, smatra da je NATO prijetnja njihovoj zemlji, samo tri odsto u Alijansi vidi zaštitu, dok je neopredijeljenih 20 odsto.

 

Uz predstavljanje rezultata, Gallup navodi da je Kosovo "iako nije članica NATO-a, dobijalo vojnu podršku Alijanse tokom rata između bivše Jugoslavije i OVK" i da "njegovi stavnovnici u velikom broju, čak 90 posto - smatraju NATO zaštitnikom".

 

Samo tri posto anketiranih Albanaca na Kosmetu NATO smatra prijetnjom.

 

Među zemljama za koje NATO nije ni "prijetnja" ni "zaštita" ističu se Grčka, Slovačka, BiH i Bugarska.

 

Istraživanje pokazuje i da veći broj građana Crne Gore, njih 29 odsto vidi NATO kao prijetnju njihovoj zemlji, dok u njemu zaštitu vidi 21 posto, a 35 posto Crnogoraca ne doživljava NATO ni kao prijetnju ni kao zaštitu.

 

Istraživanje je vođeno telefonskim putem tokom 2016. godine na slučajnom uzorku od oko 1.000 građana, starijih od 15 godina u svim zemljama, dok je u Rusiji u ispitivanju učestvovalo 2.000 odraslih, prenosi SRna. 

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook