PUT KA PRAVDI ILI NOVO NASILJE?

Analiza uglednog instituta IFIMES: Može li uopšte uspjeti revizija tužbe BiH protiv Srbije?

Hronika13.02.17, 11:49h

Analiza uglednog instituta IFIMES: Može li uopšte uspjeti revizija tužbe BiH protiv Srbije?
Iz analize „BiH - Srbija: Revizija presude ICJ – put ka pravdi ili nasilju?“ izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove

 

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu.


IFIMES je povodom najavljene revizije presude ICJ u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije pripremio analizu stanja i mogućnosti uspjeha revizije.


Iz analize „BiH - Srbija: Revizija presude ICJ – put ka pravdi ili nasilju?“ izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove, koje možete čitati OVDJE.


Između ostalog, ova iscrpma analiza odgovara na pitanja:

 

- Zašto su srpski predstavnici u BiH prihvatili presudu ICJ da su vojska i MUP RS-a direktno odgovorni za zločin genocida?


- Koja je uloga Čovića i Đukanovića u revizionom postupku?


- U čije ime govori ambasador Moore?


Na kraju analize postavlja se pitanje: Zašto bi Bosna i Hercegovina bila u drugačijoj poziciji od Republike Srbije i od bilo koje druge države odnosno zašto bi joj bila uskraćena mogućnost da ne iskoristi raspoložive pravne instrumente da bi dokazivala počinjene najteže zločine na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook