Skretanje pažnje sa pravih problema

Ambasador Rusije u BiH: Glasine o mogućem raspadu BiH su pretjerane

Front13.02.17, 10:00h

Ambasador Rusije u BiH: Glasine o mogućem raspadu BiH su pretjerane
On je rekao da je Dejtonski sporazum, kojim je okončan rat u BiH, uvijek bio kritikovan od nekih snaga

 

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je da su glasine o mogućem raspadu BiH pretjerane s ciljem da se podstaknu tenzije i odvrati pažnja od stvarnih problema.

 

"Prema mom mišljenju, glasine o raspadu BiH nisu samo pretjerivanje, one često cirkulišu sa ciljem da se namjerno stvore tenzije u zemlji kako bi se lokalnom stanovništvu i međunarodnoj zajednici skrenula pažnja sa istinski važnih problema vezanih za socijalni i ekonomski razvoj, bezbjednost i radikalizaciju", istakao je Ivancov, prenosi Avaz.

 

On je rekao da su te glasine često povezane sa referendumom u Republici Srpskoj, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

 

"Dozvolite mi da vas uvjerim - vlasti Republike Srpske su u potpunosti posvećene sprovođenju Dejtonskog sporazuma, ne dovode u pitanje principe tog sporazuma i aktivno ih promovišu, postupajući isključivo u skladu sa principima demokratije i unutar lokalnog pravnog okvira", istakao je Ivancov.

 

On je rekao da je Dejtonski sporazum, kojim je okončan rat u BiH, uvijek bio kritikovan od nekih snaga.

 

"BiH funkcioniše na osnovu važećeg međunarodnog pravnog dokumenta koji sadrži sve neophodne osnovne principe. Mi, kao jedan od garanta tog mirovnog sporazuma, podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH, decentralizaciju u sistemu odlučivanja, kao i osnovna pravila jednakosti, kompromisa i konsenzusa među narodima koji čine državu", poručio je Ivancov.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook