JEDNA POGREŠNA RIJEČ VODI U KONFLIKT

Johannes Hahn o RS-u, BiH i regionu: Balkan je kao tava puna ulja, dovoljna je iskrica i sve završi u plamenu!

Front11.02.17, 23:41h

Johannes Hahn o RS-u, BiH i regionu: Balkan je kao tava puna ulja, dovoljna je iskrica i sve završi u plamenu!
Po njegovim riječima, za zapadni Balkan, ali i sve druge južne i istočne susjede EU važi – ili će Unija izvesti stabilnost ili će uvesti nestabilnost

 

 

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn kazao je u intervjuu njemačkom dnevniku Zeit kako Republika Srpska ima ekonomsku perspektivu ali samo ako surađuje s EU, te da u to spada i poštivanje sudskih presuda u cijeloj BiH.


Govoreći o Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku kazao je kako ne vjeruje da prisilne mjere mogu voditi prema uspjehu.


"Možemo raditi s poticajima. I Dodik je zainteresiran da učvrsti svoju poziciju. To je moguće samo s EU. RS ima ekonomsku perspektivu samo ako surađuje s EU, a u to spada i poštivanje sudskih presuda u cijeloj BiH", podvukao je europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku.


Po njegovim riječima, za zapadni Balkan, ali i sve druge južne i istočne susjede EU važi – ili će Unija izvesti stabilnost ili će uvesti nestabilnost, prenosi RTS.


"To posebno važi za zapadni Balkan. Poredim ga s tavom punog ulja. Dovoljna je iskrica i sve je u plamenu. Dugoročno pomirenje u regiji može se postići samo kroz europsku perspektivu", uvjeren je europski povjerenik za proširenje.


Ocijenio je kako je u interesu EU da na Balkanu postoji stabilnost, ali i da je ta regija ekonomski zanimljiva.


"Tamo postoji ekonomski rast koji je duplo veći od europskog prosjeka. Oko 20 milijuna ljudi živi na zapadnom Balkanu. To je tržište koje se može razviti. Sadrži brojne šanse, ali su preduvjeti stabilnost, mir i vladavina prava", podvukao je Hahn.


Naglasio je kako svaka zemlja u regiji napreduje, no da taj napredak još nije na stabilnim osnovama.


"Jedna pogrešna riječ može voditi do izbijanja konflikta", upozorio je.


Na pitanje je li siguran da će sve države zapadnog Balkana jednog dana biti članice EU, Hahn je odgovorio da to mora biti cilj, ali da nema smisla govoriti o vremenskim perspektivama.


"Važno je da se sve političke snage u tim zemljama koncentriraju na provođenje reformi. U to moraju biti uključeni građani. EU nije neko tko nameće, ali imamo jasnu poruku. Ako danas investirate, onda dobivate sutra nešto natrag. Građani moraju osjetiti da im se život poboljšava", zaključio je europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook