SKANDALOZNO/ POLITIČARI POJASNILI

Kako preživjeti sa 4.000 KM: Pročitajte besramno obrazloženje zašto su povećane naknade za odvojeni život!

Front11.02.17, 19:17h

Kako preživjeti sa 4.000 KM: Pročitajte besramno obrazloženje zašto su povećane naknade za odvojeni život!
Još drastičnije od samog povećanja naknada zvuči obrazloženje koje je tim povodom iznijela predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara te njen kolega Tomislav Martinović


Izgladnjelom i ojađenom bh. građaninu i dalje kao bomba odzvanja informacija da su delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH povećanje naknade za odvojeni život, pa sada iznose 800 KM - to je mjesečna cifra koju mnogi zaposleni u BiH mogu samo da sanjaju, pod uvjetom da im se plata redovno isplaćuje.


Međutim, još drastičnije od samog povećanja naknada zvuči obrazloženje koje je tim povodom iznijela predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara te njen kolega Tomislav Martinović.


Pojašnjavajući da su delegati inisistirali da se izjednače sa svojim kolegama u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, Bradara je navela:


"Morate znati, takvu odluku Zastupnički dom ima od 2011. godine, a mi smo se tek sada na to odlučili. Mi smo tu odluku donijeli na instistiranje većine izaslanika. U svakom slučaju, moja primanja su manja u odnosu na nekog referenta u Mirovinskom osiguranju, nekoga u Elektroprivredi kojima smo mi osnivač. Predsjedavajući Doma koji bi trebao imati platu u rangu predsjednika Vlade, ima manja primanja od takvih ljudi. I oni su, vjerujte, prezadovoljni tamo i nikome ne pada na pamet ni da bude zastupnik niti išta slično", navodi N1.


Ni drugi delegati ne vide ništa sporno u povećanju isplata, pa je tako delegat i član Administrativne komisije Tomislav Martinović kratko zaključio:


"Pa dobro, nije to neko dramatično povećanje, to se odnosi samo na izaslanike koji imaju pravo na odvojeni život. Imam na to pravo zato što dolazim iz Čitluka i koristim pravo na odvojeni život".

 

Šta to znači 'na papiru'?


Na platnom spisku Parlamenta nalaze su 83 poslanika Predstavniškog doma i 48 delegata Doma naroda. Kada se sve cifre saberu, njihova piomanja su daleko od primanja prosječnih građana, koji ove cifre mogu samo sanjati.


Dakle, plate delegata u Domu naroda kreću se od 2.500 do 3.200 KM... Na to se dodaje paušal od 640 KM, pa naknada za odvojeni život u iznosu od 800 KM, naknada troškova prevoza, topli obrok... Sve u svemu, za mjesec dana 'nabere' se i do 4.000 KM!!!


Šta bi obični bh. smrtnik sa tim silnim novcima?!

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook