NAKON ODLASKA SA JAVNE SCENE

Ko su najpoznatiji politički penzioneri u BiH i kolika je njihova imovina?

Nedjeljni magazin11.02.17, 16:15h

Ko su najpoznatiji politički penzioneri u BiH i kolika je njihova imovina?
Šta je sa političarima koji su nekoć obnašali važne funkcije u ovdašnjim institucijama, a potom su odlučili otići povući sa političke scene i posvetiti se stvarima koje nisu od 'javnog značaja'

 

O mjesečnim primanjima i imovini bh. političara u BiH zna se manje-više sve. Tu se prvenstveno misli na političke subjekte koji trenutno obavljaju funkcije na entitetskom i državnom nivou.


Međutim, šta je sa političarima koji su nekoć obnašali važne funkcije u ovdašnjim institucijama, a potom su odlučili otići povući sa političke scene i posvetiti se stvarima koje nisu od 'javnog značaja', piše N1.

 

Zlatko Lagumdžija


Za ime Zlatka Lagumdžije vežu se brojne funkcije. Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, bivši predsjednik SDP-a, bivši predsjednik Vlade Republike BiH, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, bivši ministar vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Vijeća ministar BiH prema imovinskom kartonu iz 2014. godine vlasnik je jednog stana u Sarajevu.


Vlasništvo nad drugim stanom dijeli sa suprugom, a u Dubrovniku ima stan koji također dijeli sa sestrom. Vrijednost ove tri nekretnine procjenjena je na blizu milion KM. U elitnom sarajevskom naselju Poljine vlasnik je vikendice i imanja vrijednosti 330.000 KM.


U imovinskom kartonu je naveo i suvlasništvo nad: ušteđevinom, oročenim depozitom za školovanje djece i vrijednosnim papirima, u ukupnom iznosu od 340.000 eura. Lagumdžija i njegova supruga su kreditno zaduženi 276.000 KM, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

 

Haris Silajdžić


Osnivač Stranke za BiH, bivši član Predsjedništva BiH, ministar vanjskih poslova BiH i premijer BiH važio je za jednog od najuglednijih bh. političara. Iz politike se povukao 2010. godine nakon debakla na izborima.


U Sarajevu ima dva stana čiju je vrijednost 2010. godine procijenio na 340.000 KM. Silajdžić je naveo da je od jula 2009. do jula 2010. godine zaradio oko 80.000 KM, što je u prosjeku skoro 6.700 KM mjesečno. Opširnije možete pročitati na stranici CIN-a.


Beriz Belkić


Jedan od istaknutih članova Stranke za BiH, po struci ekonomista od 1996. bio je ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, a potom od 1998. i premijer Vlade Kantona Sarajevo. Osam mjeseci tokom 2002. godine bio je i član Predsjedništva BiH.


Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook