JASNE PORUKE SA BLISKOG ISTOKA

Savjetnik iranskog lidera tvrdi: Ne brinu nas prijetnje... Ako napadne Iran, Americi će doći crni dani!

Front09.02.17, 20:45h

Savjetnik iranskog lidera tvrdi: Ne brinu nas prijetnje... Ako napadne Iran, Americi će doći crni dani!
U ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru, Ali Akbar Velayati, savjetnik Ajatolaha Alija Khameneija za vanjsku politiku, kaže kako se „Washington ne usuđuje izvršiti svoje vojne prijetnje Iranu“

 

Iran je pojačao svoj rat riječima sa Sjedinjenim Američkim Državama, sudeći prema riječima utjecajnog savjetnika vrhovnog lidera koji je zaprijetio Trumpovoj administraciji kako će „doći crni dani“ u slučaju vojnog udara na njegovu državu.


U ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru, Ali Akbar Velayati, savjetnik Ajatolaha Alija Khameneija za vanjsku politiku, kaže kako se „Washington ne usuđuje izvršiti svoje vojne prijetnje Iranu“.


„Amerikanci vrlo dobro znaju kako bi Iran i njegovi saveznici u regiji žestoko odgovorili na to, da bi došli crni dani za Ameriku“, naveo je on.


Nastavak razvoja oružja


Prošle sedmice je SAD nametnuo nove sankcije Iranu zbog testa projektila.


Velayati ističe kako se iranska politika ne Bliskom istoku neće mijenjati, „stoga [predsjednik Donald Trump i američka administracija moraju pokupiti svoje stvari i napustiti regiju jer stanovnici regije osjećaju otuđenost od njihove politike“.


On je dodao kako su američki napori da Iran obustavi svoj raketni program vojnim prijetnjama jednaki „bezvrijednim maštarijama“.


„Bez ikakve sumnje vam mogu garantirati kako ćemo nastaviti razvoj naših vojnih programa, a naročito svoga programa raketne odbrane, bez obzira na sve“, istakao je Velayati.


„Ne brinu nas američke prijetnje jer Amerika, u posljednjih 38 godina od Islamske revolucije, nije u stanju bila išta uraditi.“

 

Igre s vatrom


Odnosi SAD-a i Irana sve su gori otkako je Trump preuzeo ured američkog predsjednika 20. januara i obećao agresivnije stavove zbog, kako on kaže, iranskih ratobornih stavova prema američkim interesima i saveznicima.


Prošle sedmice je Michael Flynn, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, optužio Teheran za kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a po kojoj se Iran poziva da ne testira projektile koji mogu nositi nuklearno oružje.


Iran je potvrdio kako je testirao balistički projektil, ali je negirao kako je riječ o kršenju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine koji je postignut sa svjetskim silama ili bilo koje UN-ove rezolucije.


Trump je izjavio kako se Iran „igra s vatrom“ nakon što je ova država odbacila njegova upozorenja zbog testa projektila kazavši kako su bez osnove i provokativna.

 

(Al Jazeeru Balkans/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook