BERLINALE 2017

18 filmova u trci za 'Zlatnog medvjeda': Francuski 'Django' otvorio filmski festival u Berlinu

Kultura09.02.17, 19:28h

18 filmova u trci za 'Zlatnog medvjeda': Francuski 'Django' otvorio filmski festival u Berlinu
Film, inspirisan životnom pričom gitariste Djanga Reinhardta, opisuje život romskog muzičara u Francuskoj pod nacističkom okupacijom u 1943.

 

 

Francuski film o jazz gitarističkom virtuozu koji je živio pod nacističkom vlašću u četvrtak je otvorio Međunarodni filmski festival u Berlinu, prvi od četiri velika evropska praznika filma.

 

"Django," djelo debitantskog režisera Etienna Comara, prvi je od 18 filmova koji se natječu za najveću nagradu festivala "Zlatni medvjed".

 

Film, inspirisan životnom pričom  gitariste Djanga Reinhardta, opisuje život romskog muzičara u Francuskoj pod nacističkom okupacijom u 1943. I pored činjenice da su brojni Romi proganjani i ubijani širom Evrope u nacističkim logorima smrti, Reinhardt je prvobitno vjerovao da ga porodica može spasiti. On je svirao svoju gitaru na rasprodanom koncertu u Parizu, uživajući u vlastitoj  populanosti.

 

 - Sloboda koju vam muzika pruža u složenim vremenima tema je ovog filma - izjavio je Comar novinarima.

 

Ipak, kako se priča razvija, nacistički pritisak na Reinhardta raste. 

 

On je odbio da ide na turneju u Njemačkoj kako bi služio nacističkoj propagandnoj mašineriji, ali je kasnije prisiljen da nastupa pred nacističkim oficirima u Njemačkoj. Romsko selo u koje je došao nakon što je napustio Pariz spaljeno je, i on na kraju bježi kako bi spasio vlastiti život, ostavljajući za sobom trudnu ženu i majku da bježe preko Alpi u Švicarsku.

 

Dok film počinje s veselom muzikom i razuzdanim plesom u pariškim noćnim klubovima, on završava s rekvijemom koji je komponovao Reinhardt i izvodio ga je prvi put nakon oslobađanja Francuske. On ga je posvetio svim Romima koje su ubili Njemci.

 

Ovogodišnji šaroliki program Berlinskog filmskog festivala uključuje dramu Orena Movermana "Večera" s Richardom Gereom i Laurom Linney u glavnim ulogama; dokumentarac o umjetniku Josephu Beuysu njemačkog režisera Andresa Veiela; i crnu političku komediju britanske režiserke Sally Potter "Zabava".

 

Sedmočlani žiri predvođen holandskim režiserom Paulom Verhoevenom objavit će dobitnike Zlatnog medvjeda i ostalih nagrada na ceremoniji koja će se održati 18. februara.

 

Verhoeven je izjavio danas kako se nada da će vidjeti različite i "nadajmo se kontroverzne" filmove tako da "ćemo mi kao žiri imati zaista usijane rasprave", prenosi Associated Press.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook