Nedavno izabran za gradonačelnika Sarajeva

Oglasio se CIK: Da li je Abdulah Skaka bio u sukobu interesa?

Front09.02.17, 12:26h

Oglasio se CIK: Da li je Abdulah Skaka bio u sukobu interesa?
Centralna izborna komisija BiH u skladu sa Izbornim zakonom u slučaju nespojivosti dužnosti utvrđuje prestanak mandata zvaničniku i to u onom organu gdje mu je Centralna izborna komisija BiH i dodjelila mandat

 

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad u Sarajevu, u Pressingu na N1 televiziji iznio je tvrdnju da je Abdulah Skaka nelegalno izabran za funkciju gradonačelnika Grada Sarajeva.

 

"CIK je znao da Abdulah Skaka kandidat. Znali su da je položio zakletvu kao općinski vijećnik, a bio je na mjestu dogradonačelnika koji nije dao ostavku. To je sukob interesa i njihov propust. Gdje je tu sad CIK da kaže da su napravili grešku i da to trebaju ispraviti? Čak su dobili instrukcije da ne vrše nikakve provjere. To znači da se mogao prijaviti bilo ko iz neke druge države i postati gradonačelnik, ako ćemo gledati prema ovim odlukama", kazao je Hadžibajrić.

 

Povodom Hadžibajrićeve izjave, odgovor smo potražili u Centralnoj izbornoj komisiji. Na pitanje da li je bilo sukoba interesa pri kandidaturi Skake, stigao je sljedeći odgovor:

 

"Centralna izborna komisija BiH u skladu sa Izbornim zakonom u slučaju nespojivosti dužnosti utvrđuje prestanak mandata zvaničniku i to u onom organu gdje mu je Centralna izborna komisija BiH i dodjelila mandat.

 

To znači ukoliko je neko izabran na izvršnu dužnost u konkretnom slučaju na dužnost gradonačelnika Grada Sarajeva koja je nespojiva sa funkcijom vijećnika u općinskom vijeću, Centralna izborna komisija BiH u roku od 15 dana utvrđuje prestanak mandata vijećnika. Bitno je istaći odredbu Izbornog zakona BiH koji glasi:

 

"Jedno lice može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posredno izabranu dužnost, osim ako ovim Zakonom nije drugačije regulisano. Nespojivo je istovremeno vršenje ovih funkcija sa vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti, osim u periodu dok se ne konstituiraju izvršni organi vlasti izabrani na redovnim izborima u istom izbornom ciklusu."

 

Iz CIK-a su dodala da oni nemaju zakonsku nadležnost u vezi sa kandidovanjem i izborom gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Sarajeva.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook