Predsjedavajući Predsjedništva BiH oprezan

Ivanić: Ne trebamo eksperimentisati sa štampanjem novca

Front09.02.17, 10:36h

Ivanić: Ne trebamo eksperimentisati sa štampanjem novca
Govorio je i o reformi zdravstvenog i penzionog sistema, što je ključno za razvoj i stabilnost

 

Ne trebamo previše eksperimentisati sa štampanjem novca u Bosni i Hercegovini, jer bi  posljedica bila inflacija - kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na otvaranju Ekonomskog foruma koji  je organizovao Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.



Ivanić smatra da BiH mora mijenjati ekonomsko okruženje, iako ima nekoliko pozitivnih stvari kao što je stabilna valuta.



- BiH treba vremena i pažnje da se posveti ekonomiji, jer je to uslov razvoja. Trebamo praviti ambijent u koji vrijedi investirati. Ne govorim samo o stranim investicijama, već i domaćim - naglasio je.



Također je govorio i o smanjenju značaja javnog sektora, koji je evidentno prisutan.



- Preveliko je učešće javnog sektora, što znači manje investicije - poručio je.



Smatra da svi trebaju raditi da se ekonomski ambijent popravi, jer u BiH postoji veliki broj nezaposlenih ljudi.



Predsjedavajući Predsjedništva BiH također je naglasio da je 15.000 radnih viza izdato prošle godine, što nije dobro za dugoročni razvoj BiH.



Govorio je i o reformi zdravstvenog i penzionog sistema, što je ključno za razvoj i stabilnost.



Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2017 predstavlja otvoreni dijalog  predstavnika vlasti, kreatora ekonomskih politika, poslovne i akademske zajednice.



Učesnici će imati priliku razmijeniti mišljenja, svako iz svog ugla djelovanja, kroz četiri panela: reformski kurs ka poslovnom ambijentu, put evroatlanskih integracija  - konkurentnost BiH, poslovna zajednica: prilike i izazovi, te glas akademske zajednice.



Organizacija Foruma prva je u nizu aktivnosti povodom obilježavanja 65. godišnjice postojanja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook