OTVORENJE U 21 SAT

Amir Vuk Zec izlaže u galeriji 'Zvono'

Kultura08.02.17, 15:03h

Amir Vuk Zec izlaže u galeriji 'Zvono'
Govoreći o izložbi na kojoj se mogu vidjeti fotografije gotovih objekata, crteži, skice usputne zabilješke, Amir Vuk Zec je rekao da na njoj predstavlja način rada

 

 

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti "Zvono" organizuje otvaranje izložbe jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih arhitekata. Izložba skica Amira Vuka Zeca u Galeriji ''Zvono''  bit će otvorena večeras u 21 sat.

 

Prije zvaničnog otvaranja upriličen je susret s novinarima na kojem je Amir Vuk Zec govorio  o svom radu  i o odnosu prema arhitekturi, urbanizmu.

 

Govoreći o izložbi na kojoj se mogu vidjeti fotografije gotovih objekata, crteži, skice usputne zabilješke, Amir Vuk Zec je rekao da na njoj predstavlja način rada.

 

- Mogli smo i tlocrte predstaviti. Ovdje predstavljam sukus rada. Skicu. Razmišljanja do finalnog proizvoda - rekao je.

 

Govoreći o arhitekturi u Sarajevu danas, tačnije u postratnom periodu i o tome  šta se desilo s gradom kaže  da je problem u nemanju  strategije šta je grad. Da je Sarajevo glavni grad jedne države kojem se treba posvetiti.

 

- Ovdje se prepliću razni interesi a onda je to prepušteno na niže lokalne nivoe. Onda i agresivnost kompanija, pojedinaca kroz partijske kanale se uspijeva nametnuti .Po sistemu postavi kuću ne misleći šta će biti do njega. Austrija je svojevremeno kad je gradila ostavljala zabate pa se znalo da će se neko na to nasloniti .Sad svako atakuje na prostor i misli kako i trotoar ispred kuće da osvoji –kaže Vuk Zec.

 

Protiv toga arhitekti se mogu  boriti svojim radom, smatra Vuk Zec, ali velika je odgovornost na urbanizmu i na strategiji grada koja opet mora poći od politike  koja  ne postoji.

 

Amir Vuk Zec kaže da je Sarajevo grad u kome svako hoće svoj roščić da pokaže, koje gubi neke svoje karakteristike  te tako nestaju četvorovodni krovovi koji su bili karakteristika arhitekture u BiH.

 

Smatra da se nekad više vodilo računa i više razmišljalo o javnom prostoru, a da su pare tj.njihov nedostatak dobar izgovor za nesposobne.

 

Među brojne nagrade koje je dobio je i prošlogodišnji Grand Prix na Šestoaprilskoj izložbi Collegiuma Artisticuma za hotel "Pino Nature", bivši "Prvi šumar" na Trebeviću. Za ovaj objekt arhitekta Amir Vuk Zec nominovan je i za nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mies van der Rohe nagradu.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook