Nakon susreta sa Zvizdićem

Hladan tuš za Čovića: Petrov kategoričan - Hrvatska ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH!

Front07.02.17, 19:06h

Hladan tuš za Čovića: Petrov kategoričan - Hrvatska ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH!
Sagovornici su se saglasili da je BiH ključ stabilnosti jugoistočne Evrope

 

Predsjednik Hrvatskog Sabora Božo Petrov kazao je danas nakon susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem u Sarajevu da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jednakopravnost tri konstitutivna naroda, ali i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH.

 

Podvukao je i da Hrvatska pruža punu podršku BiH na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama izražavajući nadu da će se vrlo brzo pridružiti evropskoj porodici te je pohvalio i ekonomski napredak BiH.

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić kazao je da evropska i euroatlantska agenda BiH predstavlja važnu sponu u bilateralnim odnosima s Hrvatskom kao članicom Evropske unije i NATO-a, naglasivši da te činjenice upućuju na još sadržajniju i intenzivniju saradnju, ne samo na bilateralnom, nego i na regionalnom i širem globalnom planu.

 

Sagovornici su se saglasili da je BiH ključ stabilnosti jugoistočne Evrope, saopćeno je danas iz Ureda za informiranje Vijeća ministara BiH.

 

Na sastanku je razgovarano i o unapređenju saradnje na infrastrukturnim i energetskim projektima, na daljem jačanju ekonomske, trgovinske, naučne i kulturne saradnje, kao i o zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook