DOKAZANO TRAŽENJE MITA ZA DODJELU KONCESIJE

Zatvor zbog korupcije i ucjene kompanije 'Tuzla kvarc': Osuđen bivši pomoćnik ministra u Vladi TK Bahir Imamović

Hronika07.02.17, 15:31h

Zatvor zbog korupcije i ucjene kompanije 'Tuzla kvarc': Osuđen bivši pomoćnik ministra u Vladi TK Bahir Imamović
Kako se u optužnici navodi, Imamović je od zamjenika direktora „Tuzla kvarca“ za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM

Općinski sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) donio osuđujuću prvostepenu presudu za bivšeg pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Bahira Imamovića i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci zbog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi.

 

Prvostepenom presudom je optuženom izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u ovom ministarstvu, kao i bilo koje dužnosti u organima uprave ili javnim preduzećima u BiH u periodu od dvije godine.

 

Optužnica Imamovića tereti da je, dok je obavljao funkciju pomočnika ministra u spomenutom ministarstvu, a u čijoj nadležnosti je procedura dodjele koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina  na području TK, od početka aprila do 7. maja 2015. godine, u postupku pokrenutom po zahtjevu privrednog društva „Tuzla kvarc“ za dodjelu koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na tri lokaliteta u blizini Tuzle, od zamjenika direktora ove firme za to tražio novac kako bi izvršio službene radnje koje je morao izvršiti.

 

Kako se u optužnici navodi, Imamović je od zamjenika direktora „Tuzla kvarca“ za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM. Obećavajući provedbu prvog dijela procedure dodjele koncesije od odgovorne osobe ove firme, koja  je prijavila Imamovića i sarađivala s istražnim organima u predaji označenog novca, primio je 10.000 KM, saopćeno je iz Tužilaštva TK.   

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook