'VELIKI EKRAN' SAMO SA GLEDAOCE SA JAKIM ŽELUCEM

'Jeziva' emisija na BHT-u: Obdukcija pred kamerama - šta se dešava u ljudskom tijelu nakon smrti?!

Mediji05.02.17, 13:30h

'Jeziva' emisija na BHT-u: Obdukcija pred kamerama - šta se dešava u ljudskom tijelu nakon smrti?!
Rejting 16+ upozorava gledaoce sa slabijim želucima i živcima, jer će na tv ekranu dr. Sarajlić, osim demonstracije, predstaviti i medicinske instrumente koje koristi prilikom obdukcije

 

 

U subotu, 11 februara, u emisiji "Veliki ekran" na BHT-u govorit će se o patologiji na filmu.


Jeziva emisija uključivaće scene obdukcije i sve ono što se događa u, za javnost zatvorenom prostoru mrtvačnica, a što je vrlo popularno i privlačno u filmovima, posebice u žanru trilera i horora.


- Specijalna emisija koju smo nazvali "Filmski sat anatomije" trajaće 45 minuta i uz pomoć specijaliste sudske medicine, prof. doktora Nermina Sarajlića (šef Katedre za sudsku medicinu na Medicinskom fakultetu u Sarajevu) analiziraćemo filmske scene obdukcije, pokušati saznati kako "svijet mrtvaca" izgleda na filmu, a kako u realnosti. Dr Sarajlić kao sudski vještak traga za uzrocima sumnjive smrti na tijelima preminulih, a u studiju će govoriti o tome šta su vrlo popularne filmske zablude koje smo gledali i gledamo u svijetu filma, pojašnjava Ines Mrenica, urednica i voditeljica emisije.


Rejting 16+ upozorava gledaoce sa slabijim želucima i živcima. jer će na tv ekranu dr. Sarajlić, osim demonstracije, predstaviti i medicinske instrumente koje koristi prilikom obdukcije.

 

obdukcija-veliki-ekran-1 obdukcija-veliki-ekran-2


U emisiji ćemo vidjeti šta se dešava u tijelu nakon smrti, a posebno iznenađenje i najjeziviji scenografski elementi su ljudski organi u studiju "Velikog ekrana", koji su nekada pripadali živim osobama.


Bit će riječi i o nekrofiliji, koja se kao patološki psihološki poremećaj koristi kao motiv u brojnim filmovima. Scene identifikacije leševa, te buđenje iz "lažne smrti" u mrtvačnicama...

 

U sklupu emisije predstavlja se i novi film, aktuelan u kinima, "Autopsy of Jane Doe", horor u kojem je do najsitnijih detalja prikazan proces obdukcije.


Ukoliko vas zanima fizička realnost s onu stranu života i ako želite vidjeti kako se urednica emisije snašla u svijetu živih mrtvaca, ne propustite ovo izdanje "Velikog ekrana".

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook