FOTO & VIDEO/ NENAJAVLJENO ISPUŠTANJE VODE

Šokantne scene: Pogledajte šta je Elektroprivreda BiH učinila od Jablaničkog jezera!

Hronika05.02.17, 10:52h

Šokantne scene: Pogledajte šta je Elektroprivreda BiH učinila od Jablaničkog jezera!
Jezero je u potpunosti nestalo, a time i cjelokupno riblje bogatstvo. Uzrok je nenajavljeno ispuštanje vode na obližnjoj brani...

 

Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini u posljednjih mjesec dana proživljava ekološku katastrofu. Jezero je u potpunosti nestalo, a time i cjelokupno riblje bogatstvo.

 

Uzrok je nenajavljeno ispuštanje vode na obližnjoj brani što je uradila Elektroprivreda BiH.


Al Jazeera Balkans donosi prilog o ovoj ekološkoj katastrofi...  

 

 


Jablaničko jezero nastalo je davne 1953. godine, izgradnjom hidroelektrane na rijeci Neretvi. Vještačka akumulacija promijenila je tada izgled plodne doline.


Sa dužinom od 25 kilometara i na pojedinim mjestima dubinom od 80 metara privlačilo je turiste iz cijelog svijeta.


Iznimno bogat riblji fond bio je mamac za mnoge ribare.


Ispuštanjem akumulacije iz jezera te slabim protokom nove vode, nekadašnje jezero pretvoreno je u muljevitu i blatnjavu dolinu.


Nestankom vode nestao je skoro cijeli riblji fond.


Kada se u maju vratimo na jezero vidjećemo da li je nešto od ribe preživjelo, kažu lokalni ribari.


Fotografije uništenog Jablaničkog jezera možete pogledati OVDJE.

 

NAŠA STRANKA: Zbog uništavanja Jablaničkog jezera rukovodstvo EP BiH mora dati ostavke!

jablanicko-jezero-katastrofa-2


Potpredsjednica Naše stranke Nasiha Pozder oglasila se u vezi s ispuštanjem vode iz Jablaničkog jezera, kazavši kako je riječ o ekološkoj katastrofi uzrokovanoj neodgovornošću Elektroprivrede BiH.


„Bez ikakve obavijesti, a kamoli otvaranja javne rasprave – Elektroprivreda je odlučila da uništi 2 miliona ribljih jedinki. Riječ je o incidentu prvog reda, koji proizvodi osjećaj kao da živimo u vojnoj hunti, koja ne osjeća odgovornost ni prema građanima, ni prema javnosti, ni prema životnoj sredini, tom apsolutno najvažnijem resursu 21. stoljeća“, kazala je Pozder.


Ona je najavila da će Naša stranka preko zastupnika u Federalnom parlamentu pokrenuti ispitivanje odgovornosti rukovodstva Elektroprivrede BiH, te nadležnog Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.


„Era u kojoj živimo je era u kojoj patriotizam nisu više crteži zastavica ili rodoljubne pjesme. Politike za zaštitu okoliša su fundamenti savremene političke borbe. Isto tako, Bosna i Hercegovina nije fikcija, to je sve oko nas, ljudi, vazduh, voda i borba za BiH mora biti i borba za okoliš. Nalog za maksimiziranje profita nije i ne može biti apsolutan i moramo se čvrsto suprotstaviti tim silama. Unišititi cijeli jedan biotop, 2 miliona ribljih jedinki, to je potpuno pomračenje uma. Ovo nam svima mora biti važna lekcija, ne smijemo pustiti da ovo olako prođe, inače će to shvatiti kao signal da nam uništite zemlju“, dodala je Pozder.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook