FOTO & VIDEO/ Povratak kabarea u sarajevski teatar

Veliki muzičko-scenski spektakl na sceni Narodnog pozorišta 'Cabaret: Za pravu ljubav nema granica'

Kultura02.02.17, 11:39h

Veliki muzičko-scenski spektakl na sceni Narodnog pozorišta  'Cabaret: Za pravu ljubav nema granica'
Ovaj muzičko-scenski spektakl rađen je po motivima kultnog američkog filma „Cabaret“ iz 1973. godine i predstavlja svojevrsni povratak kabarea na sarajevski teatarasku scenu. Ne propustite!

 

Nakon velikog uspjeha dramskog mjuzikla „Cabaret 2014“ u produkciji nezavisne trupe Belarte i režiji Jasmina Durakovića, pred sarajevskom publikom večeras će premijerno biti izvedena nova predstava istog autorskog tima, pod nazivom „Cabaret: Za pravu ljubav nema granica“.

 

Premijera predstave je u Narodnom pozorištu Sarajevo, sa početkom u 19:30 sati.

 

Ovaj muzičko-scenski spektakl rađen je po motivima kultnog američkog filma „Cabaret“ (1973) i kroz žanr mjuzikla vodi nas u uzbudljivi svijet berlinskog noćnog kluba "Kit Kat", ali i u vremena kada je fašizam ulazio i osvajao njemačko društvo. O samoj predstavi i motivima zbog koji je nastala reditelj Jasmin Duraković kaže:


-    Potraga za savršenstvom je potreba i žudnja svakog umjetnika. Kada se, kao u slučaju filma „Cabareta“, to dogodi, onda to postaje povijest i kult. Kao rijetko kada, majstori Hoolywooda iz zlatnih njegovih vremena uspjeli su na jednom mjestu spojiti vrhunsku brodvejsku zabavu, nazaboravni camp masterpiece o nepredvidljivosti ljudskih odnosa, ali i upozoravajuću priču o pobjedi fašizma nad demokratijom između dva svjetska rata u Njemačkoj.

 

cabaret-foto

 

Sve ovo bila je početna inicijacija autorskoj ekipi projekata iza kojeg stoji narastajuća mladost umjetničke scene u Sarajevu. Glavne uloge u ovome projektu igraju: Amina Hamzić, Elmir Krivalić, Aida Čorbadžić, Edhem Husić, Vanesa Glodjo, Mirza Salihović, Staša Dukić, Zlatan Školjić, Selma Štrbo Arnautović i Ileš Bečei.

 

Kostimograf je Lana Lončarević, scenograf Osman Arslanagić, a koreograf Dajana Zilić.

 

Muzičke aranžmane izvodi orkestar koji uživo svira na predstavi, sastavljen od vrhunskih muzičara Sarajevske filharmonije i Muzičke akademije u Sarajevu, a predvođen Nenadom Tošićem, dok plesne numere izvodi baletna trupa Belarte.

 

Uz reditelja Durakovića, koji je radio adaptaciju teksta, na predstavi je kao dramatrug radio Almir Imširević.

 

Producentica predstave je Nadža Pušilo, inače, balerina u NPS.
.

Dio atmosfere sa generalne probe pogledajte u fotogaleriji, a u fragmente iz prvobitne predstave "Cabaret 2014" možete zaviriti u videu...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook