Kako izbjeći emotivne ožiljke

Sedam pravila za roditelje kada dijete svjedoči njihovoj svađi

Lifestyle31.01.17, 15:32h

Sedam pravila za roditelje kada dijete svjedoči njihovoj svađi
Bračne svađe neizbježne su kao i to da će dijete nekad čuti i vidjeti mamu i tatu kako se svađaju. Međutim, prepirke roditelja ne moraju uplašiti dijete i ostaviti na njemu emotivne ožiljke

 

Iz nekih roditeljskih svađa dijete može nešto i naučiti. Kako to postići saznajte iz idućih 7 pravila za 'pametno' svađanje pred djetetom.


1. Svađajte se birajući riječi


To znači da se ne nazivate pogrdnim imenima, ne vičete i ne prijetite jedno drugome. Fokusirajte se na sadržaj svađe. Ne birate li riječi dok se svađate dijete će se nepravedno osjećati odgovornim da vas ono mora spriječiti da se svađate. 

 

Dijete tako dobiva krivu sliku o tome kako bi brak trebao izgledati zbog čega bi kasnije u životu moglo imati problema s održavanjem veza. Vrlo je važno da djeca ne vide bijes koji je izmakao kontroli, već trebaju razumjeti da se roditelji mogu naljutiti jedno na drugo, a da se i dalje vole. 


2. Izbjegavajte teme koje nisu za dječje uši 


O nekim temama dozvoljeno je raspravljati se pred djecom, dok bi druge trebale biti zabranjene. Očita zabranjena tema je vaš seksualni život, a druga možda i ne toliko očita je kada vas suprug iznervira jer je u izlasku s prijateljima popio previše – o tome biste trebali raspraviti u četiri oka. 

 

Djeca ne znaju kako interpretirati stvari iz svijeta odraslih zbog čega ih se ne smije izlagati onome što ne razumiju. Pred djecom također ne biste smjeli govoriti ružno o drugim članovima uže ili šire obitelji. 

 

3. Ne prepirite se oko stvari koje se tiču djece


Ne slažete li se s partnerom oko stvari koje se tiču djece, to biste trebali riješiti iza zatvorenih vrata. U suprotnom, roditelj koji se protivi djetetovim željama u očima djeteta mogao bi se činiti kao "zločesti". 

 

Zbog toga će ga dijete manje slušati jer će njegov autoritet biti narušen. Kad dijete vidi da može podijeliti i 'pobijediti' roditelje, može početi očekivati da će uvijek dobiti sve što poželi te će samo sebe doživljavati kao autoritet. 

 

4. Riješite problem prije nego eskalira 


Svaki konflikt može se riješiti mirno i konstruktivno. Primjerice, prepirete li se s mužem oko toga ko će oprati suđe zapitajte se ko ga je oprao prošli put ili ko je kuhao večeru. Ili bacite novčić. Dijete će to zabavljati, a vi ćete razmiricu riješiti na pozitivan način. 

 

5. Pobrinite se da dijete čuje da ste riješili problem


Iz roditeljskih svađa koje se brzo i pozitivno razriješe dijete može učiti kako da i samo u budućnosti rješava konflikte. Za dijete je dobro da čuje da se mamino i tatino mišljenje razlikuju o, recimo, tome koju će seriju gledati. To je prilika da djetetu pokažete da je cilj prepirke postići kompromis, a ne pobijediti. 

 

Promatrajući vas, dijete će učiti kako pregovarati, slušati druge i onda kada se ne slaže s onime što govore, imati obzira prema tuđim željama i potrebama te da ne odustaje dok se ne postigne rješenje. To će mu pomoći u odnosima sa školskim kolegama, prijateljima, braćom i jednog dana s kolegama na poslu. 

 

6. Smirite dijete kad svađa završi


Posvađate li se žestoko pred djetetom otiđite do njega, provjerite kako je i dajte mu do znanja da je sve u redu. Recite mu da vam je žao što ste se svađali pred njim i da to nije bilo u redu. Najgore će biti ako roditelji, nakon što su se posvađali, skupa sjednu s djetetom. 

 

To će za mališana biti previše formalno zbog čega će se osjećati nelagodno. Odvojeno i spontano recite mu da je konflikt riješen. To je vrlo bitno jer će neriješeni konflikti u kući potaknuti dijete na konfliktno ponašanje izvan doma. 

 

7. Nikad ne tjerajte dijete da bira strane


Dijete nikada ne pitajte da bira stranu jednog roditelja, ni kada je riječ o najbezazlenijim stvarima. 

 

Ako njegova odluka o tome na čijoj je strani odluči o ishodu svađe, dijete može dobiti neispravan osjećaj moći nad svojim roditeljima. Također, može se osjećati krivim jer je stalno na stranu jednog roditelja.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook