Dok su sankcije na snazi

Dodikova pomućena radost: Šta za RS stvarno znači dolazak Trumpa?

Front23.01.17, 15:30h

Dodikova pomućena radost: Šta za RS stvarno znači dolazak Trumpa?
Radost u RS zbog dolaska Trumpa na funkciju američkog predsjednika je velika, piše njemačka štampa. Samo je Dodiku ta radost ipak bila pomućena

 

Radost u Republici Srpskoj zbog dolaska Trumpa na funkciju američkog predsjednika je velika. U Banjaluci i drugim gradovima to je propraćeno slavljem i likovanjem. Samo jedna osoba je bila lošeg raspoloženja: Milorad Dodik - predsjednik Republike Srpske. On nije mogao otići u Vašington na inauguraciju. Jedan od posljednjih poteza Baracka Obame na funkciji američkog predsjednika bio je uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, zbog kršenja Dejtonskog sporazuma, kako je formuliralo Ministarstvo finansija SAD.

 

Kamen spoticanja bio je referendum o proslavi 9. januara kao Dana RS, koji je sporoveden bez obzira što ga je zabranio Ustavni sud. Tako je umjesto Dodika u Vašington otputovala njegova supruga. Skupa sa šusterom, koji je za Melaniju izradio zlatne cipele, ona je bila dio izabranog kruga pozvanih gostiju.


Bosanski Srbi nastoje vrbovati i pridobiti za sebe Trumpovu suprugu Melaniju, koja potiče iz slovenačkog Novog Mesta - oko 200 km udaljenog od Banjaluke i to rade proračunato. Dodik želi još ove godine napraviti "oslobađajući potez" i provesti referendum o otcjepljenju RS i pripajanju ovog dijela zemlje Srbiji. Stav Sjedinjenih Američkih Država biće odlučujući kada je u pitanju uspjeh Dodikovog plana. On već ima podršku ruskog predsjednika Putina. Putin je Dodiku obećao da će politika Srba imati rusko pokriće u Vijeću sigurnosti UN-a. Nade Srba da će SAD promijeniti svoje pozicije na Balkanu, hrane se Trumpovim izljevima simpatija prema Putinu.

 

(Deutsche Welle, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook