Izmjene u plaćanju gradskog prevoza u Sarajevu

GRAS zatvara 30 tramvajskih stajališta i uvodi elektronski sistem naplate

Hronika23.01.17, 08:58h

GRAS  zatvara 30 tramvajskih stajališta i uvodi elektronski sistem naplate
U prvoj fazi bit će zatvorene tramvajske stanice kod Tehničke škole, Kampusa, Pofalićima, Socijalnom i Čengić-Vili nakon čega će uslijediti i druge dvije faze

 

GRAS planira uvesti sasvim novi sistem naplate kada je u pitanju tramvajski saobraćaj u Sarajevu.

 

Naime, u ovoj godini planira se zatvoriti 30 tramvajskih stajališta od Ilidže do Baščaršije i uvesti elektrosnki sistem naplate. Prema najavama iz GRAS-a, zatvaranje tramvajskih stajališta izvršit će se kroz tri faze.

 

U prvoj fazi bit će zatvorene tramvajske stanice kod Tehničke škole, Kampusa, Pofalićima, Socijalnom i Čengić-Vili nakon čega će uslijediti i druge dvije faze.

 

Kako su ranije istakli iz ovog preduzeća, efekti uvođenja elektronskog sistema naplate karata u vozilima GRAS-a biti značajni kada sistem bude uveden u sva vozila.

 

Prodaja i dopune elektronskih karata sada se najviše vrše kod vozača i na trafikama, a povećava se i broj korisnika koji dopunu vrše putem interneta i dostupnih aplikacija putem mobilnih uređaja.

 

Riječ je o savremenom sistemu naplate koji je jednostavan za korištenje, a dovoljno je da putnik prilikom ulaska u vozilo prisloni karticu na poništač i na ekranu će biti prikazano koliko novca ima na karti i s nje će biti skinuto 1,60 KM, koliko košta jedna vožnja.

 

Korisnici za prvu kupovinu kartice za elektronsko plaćanje prijevoza trebaju izdvojiti 3,60 KM, a u cijenu su uračunati troškovi izrade kartice i jedna vožnja od 1,60 KM. Kartica je trajnog karaktera i može se kupiti na kioscima GRAS-a, Duhanprometa i kod vozača.

 

Dopunu kartice moguće je izvršiti na navedenim kioscima GRAS-a i Duhanprometa, i putem interneta na dopuni.citycard.ba. Iznos dopune kartice je izbor svakog korisnika, s tim da na kartici ne može biti manje od 1,60 KM ukoliko žele koristiti prijevoz.

 

(N1/DEPO PORTAL/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook