FOTO/ART PROJEKAT: DIGITAL COLLECTION CHARLAMA

Uskoro digitalno izdanje radova vodećih umjetnika iz BiH i Balkana

Kultura22.01.17, 21:14h

 Uskoro digitalno izdanje radova vodećih umjetnika iz BiH i Balkana
Vodeća galerija u BiH u oblasti suvremene umjetnosti Charlama ovih dana priprema veliki projekata digitalno predstavljanja preko 100 umjetnika ih BiH, regije i svijeta, a koji su izlagali u ovoj galeriji ili se njihova djela nalaze u depo-u galerije

 

U prestižnoj Galeriji suvremene umjetnosti Charlama je ovih dana vrlo živo i radno. Pored nekoliko velikih izložbi i performance-a, u toku je realizacija projekta Digital Charlama Collection. Radi se multimedijalnom projektu stvaranja digitalne kolekcije radova umjetnika koji su nastupali ili imaju svoja djela u fundusu ove galerije. Poznato je Charlama posjeduje značajnu zbriku umjetničkih radova suvremenih umjentika iz BiH, regije i svijeta, prvenstveno zahvaljujući dugogodišnjem radu njenog umjetničkog direktora i curatora, našeg poznatog suvremenog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića. O  ovome projektu kaže:


-    Trenutno smo u fazi obrade i digitalnog arhiviranja radova koji se trenutno nalaze u galeriji i radi se o preko 100 umjetnika i preko 250 radova. U narednoj fazi u digitalnu kolekciju ulaze i radovi koji trenutno nisu u galeriji.

 

Poznati bosanskohercegovački fotograf Almin Zrno, zajedno sa kolegom Amerom Beganovićem, ovih je dana vrijedno radio na fotografiranju radova, dok IT dizajnerica Jasna Bliznakovska radi na izradi online stranice Charlame na kojoj će se nalaziti ova digitalna kolekcija. Inicijator i producent projekta je Jasmin Duraković, filmski reditelj i pisac i predsjednik Centra kulturnih aktivnosti Charlama (CKA Charlama). Projekat je podržan od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta, kao i putem podrške radu galerije od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.


Nakon a online aktiviranja „Digital Collection Charlama“, planiranano je otvaranje i Charlama Shopa unutar prostora galerije ali i putem interneta. O tome Jasmin Duraković kaže:


-    Ideja je da ova galerija svoj rad podigne na viši nivou, naročito u oblasti svoje javne prezentacije. Zato smo pokrenuli ovaj projekat, a u budućnosti planiramo i još neke o kojima je sada rano govoriti kako bi Charlama mogla da stane rame uz rame sa evropskim galerijima ovog tipa.


Javna prezentacija projekata planirana je u polovini februara ove godine. 

Inače, Galerija suvremene umjetnosti Charama, koja se nalazi u Privrednom gradu Skenderija, otvorena je svakim radnim danom i subotom u vremenu 11-18h sati.

 

(DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook