Bez dodatnih oznaka u 2017.

U KS legalnih 908 taksi vozila, niko ne zna tačan broj 'divljih'

Hronika21.01.17, 19:12h

U KS legalnih 908 taksi vozila, niko ne zna tačan broj 'divljih'
U praksi na svaku taksi oznaku ide 700 stanovnika

 

Ministarstvo saobraćaja KS u ovoj godini neće izdati niti jednu dopunsku taksi oznaku jer prema zvaničnoj statistici omjer broja stanovnika i taksi vozila nije narušen, piše bh. novinska agencija Patria.

 

U praksi na svaku taksi oznaku ide 700 stanovnika.  Broj stanovnika u Kantonu Sarajevo prema izvještaju Federalnog zavoda za statistiku iznosi 417.498 (Statistički bilten Kantona Sarajevo za mjesec septembar 2016. godine) Ministarstvo je utvrdilo da je potreban broj taksi vozila 597. Ipak taj broj je znatno veći pa je tako krajem 2016. godini broj taksi prijevoznika (TA table, važeća licenca prijevoznika, važeća licenca vozila, važeći ugovor o taksi oznaci) 908 od čega 813 fizičkih i 95 pravnih lica.

 

Broj taksi prijevoznika kojima je istekla taksi oznaka, a nije im utvrđena odjava djelatnosti je 42 (21 fizičko i 21 pravno lice). Trenutno se vodi manji broj postupaka za produženje dopunske taksi oznake taksi prijevoznicima koji istu nisu produžili na vrijeme, te za 21 taksi oznaku fizičkih lica i 21 taksi oznaku pravnih lica nije utvrđen konačan status, a isti će biti utvrđen po okončanju postupka.

 

S druge strane, svjedoci smo velikog broja taksi vozila na ulicama tzv. „divljaka“ koji su registrovani u drugim kantonima, a rade na području Sarajeva. Iako su policija i inspekcija na terenu značajnijih rezultata još uvijek nema niti se može znati tačan broj „nelegalnih“ taksista u Sarajevu.

 

(NAP, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook