prvi potezi američkog predsjednika

Trump smijenio američke ambasadore, Maureen Cormack ostaje u BiH

Front21.01.17, 18:01h

Trump smijenio američke ambasadore, Maureen Cormack ostaje u BiH
Ambasadorica SAD-a u našoj zemlji, Maureen Cormack, ostaje na ovoj funkciji, jer ona nije politički već karijerni ambasador, saznaje BHRT

 

Predsjednik SAD-a Donald Trump otpustio je ambasadore širom svijeta koji su imenovani za vrijeme mandata Baraka Obame. Radi se o 80 ambasadora čiji nasljednici nisu imenovani.

 

Ambasadorica SAD-a u našoj zemlji, Maureen Cormack, ostaje na ovoj funkciji, jer ona nije politički već karijerni ambasador, saznaje BHRT.

 

Svi tzv. politički ambasadori SAD-a koje je imenovao Barak Obama smijenjeni su sa tih funkcija stupanjem na dužnost novog američkog predsjednika Donalda Trump-a, što je ustaljena praksa nakon imenovanja svakog novog predsjednika SAD-a, potvrđeno je za BHRT iz press službe Ambasade SAD-a u BiH. 

 

Američki predsjednik Donald Trump, ubrzo pošto je položio zakletvu i zvanično stupio na tu funkciju, opozvao je sve ambasadore u misijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje je imenovala administracija bivšeg predsjednika Baraka Obame.

 

Odluka se odnosi na 80 ambasadora postavljenih u zemljama, agencijama ili u specijalnim misijama, navodi britanski list Independent.

 

I dok je uobičajeno da politički imenovani ambasadori podnesu ostavku na početku mandata nove administracije, manje je uobičajeno da za njih ne bude pronađena zamjena na vrijeme.

 

Zbog takvog poteza SAD bi mogle da ostanu mjesecima bez ambasadora u mnogim državama, čak i u onim sa kojima imaju osjetljive odnose.

 

Neke od tih zemalja su, između ostalog, Njemačka, Velika Britanija, Kanada, Kina, Indija, Japan i Saudijska Arabija, navodi Independent.

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook